a vi dobro razmislite

Pored hemikalija i otrova, s cigaretom u organizam ubacujete nešto još OPASNIJE!

Lifestyle 12.04.17, 12:59h

 Pored hemikalija i otrova, s  cigaretom u organizam ubacujete nešto još OPASNIJE!
Dosadašnja istraživanja bila su fokusirana na uticaj hemikalija u cigaretama i čestice koje nastaju paljenjem duhana


 
Poznato je kako su cigarete loše za zdravlje, međutim, najnovije istraživanje pokazalo je da se prilikom pušenje udiše i na taj način u pluća ubacuje na stotine bakterija, što može da izazove brojne infekcije i hronične bolesti.



Dosadašnja istraživanja bila su fokusirana na uticaj hemikalija u cigaretama i čestice koje nastaju paljenjem duhana. Nova studija u prvi plan stavlja bakterije koje se nalaze u duhanu, sugerišući da bi klice mogle da budu novi potencijalni izvor bolesti.

 

Pušenje djeluje štetno na skoro sve organe u ljudskom tijelu. Hemikalije i teški metali, koji su pronađeni u cigaretama, a ima ih blizu 3.000, najodgovorniji su za sve loše uticaje na zdravlje ljudi – rak pluća i hronične bolesti ovog organa za disanje – prehladu, grip, astmu i baketrijske pneumonije.

 

Naučnici su otkrili da se količina bakterija u cigaretama neznatno razlikuje od proizvođača do proizvođača. Studija je pokazala da se više od 700 bakterija nalazi u duhanu. Amy Sapkota, epidemolog sa Univerziteta Merlilend, koja je vodila istraživanje, misli da su brojke veće i da se radi o 1.000 bakterija.

 

Prema njenim riječima, neobrađeni – zeleni duhan ima malo baketerija, ali se prilikom proizvodnje i fermentacije, broj bakterija poveća. Umesto da se uklone, bakterije se prilikom ovog procesa umnože. Otkriveno je i da su štetni i patogeni organizmi prisutni u 90 odsto cigareta koje se nude pušačima na tržištu. Najčešće su se javljale bakterije Acinetobacter, Bacillus, Burkholderia, Clostridium, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Serratia, Campylobacter, Enterococcus, Proteus i Staphylococcus.

 

Ono što naučnike dodatno plaši, je podatak da čak i mrtve bakterije mogu stvoriti endotoksine koji stvaraju ćelije i izazivaju infekcije. Samim tim, vjeruje se da štetne hemikalije i bakterije iz cigara zajedno mogu da ubrzaju da ćelije raka postanu maligne.

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI