Centar Skenderija

Međunarodni sajam knjiga od 19. do 24. aprila u Sarajevu

Kultura 12.04.17, 12:48h

Međunarodni sajam knjiga od 19. do 24. aprila u Sarajevu
U okviru Sajma će u saradnji s Fondacijom ''Mak Dizdar'' biti obilježeno 100 godina od rođenja Maka Dizdara

 

Međunarodni sajam knjiga, njegovo 29. izdanje i 14. bijenale knjige bit će održano od 19. do 24. aprila u sarajevskom Centru Skenderija, obogaćujući i ove godine književnu scenu ponudom novih naslova iz BiH i zemalja regiona.

 

Ove godine, kako je rekao danas na konferenciji za medije direktor TKD "Šahinpašić" Ajdin Šahinpašić, za učešće na Sajmu prijavilo se oko 160 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kao i kulturni centri ambasada u BiH.

 

U okviru Sajma će u saradnji s Fondacijom "Mak Dizdar" biti obilježeno 100 godina od rođenja Maka Dizdara.

 

Predsjednik Fondacije i unuk velikog pjesnika Gorčin Dizdar rekao je da će u okviru Sajma na centralnom mjestu - Makovoj hiži biti postavljena izložba o životu i djelu Maka Dizdara, te predstavljeno autentično i definitivno izdanje "Kamenog spavača".

 

Ove godine Sajam knjiga i učila obnavlja i saradnju sa Zemaljskim muzejom BiH.

 

Tako će, naglasio je Ajdin Šahinpašić, u saradnji s Muzejom učenicima škola van Sarajeva biti omogućena organizovana posjeta Zemaljskom muzeju, a muzej će se na Sajmu predstaviti svojim izdanjima.

 

Direktor te muzejske institucije Mirsad Sijarić navodi da muzej ima izdavačku djelatnost od 1889. godine, dodavši da će u okviru Sajma biti predstavljena raritetna ali i recentna izdanja te novi muzejski projekti.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI