sad podržava članstvo bih u eu

McCain u Sarajevu: Ovaj region smatram važnim dijelom svijeta

Front 11.04.17, 16:07h

McCain u Sarajevu: Ovaj region smatram važnim dijelom svijeta
U okviru šire posjete zemljama regiona uključujući Bosnu i Hercegovinu, naglasio je da SAD snažno podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji

 

Predsjedavajući Odbora za Oružane snage američkog Senata, senator John McCain (Republikanska stranka - Arizona) kazao je danas novinarima u Sarajevu da Sjedinjene Američke Države očekuju aktivaciju MAP-a kako bi BiH postala punopravna članica NATO-a, naglašavajući da nema kratica za članstvo u tom sjevernoatlantskom savezu.

 

U okviru šire posjete zemljama regiona uključujući Bosnu i Hercegovinu, naglasio je da SAD snažno podržava članstvo BiH u Evropskoj uniji, te je kazao da svi moraju ostati dosljedni u očuvanju duha i teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, ponavljajući jasnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

 

Zahvalio je pripadnicima Oružanih snaga BiH koji služe u Afganistanu, pojašnjavajući da se očekuje u narednom periodu još više zahtjeva za angažman NATO-a u dijelovima svijeta koji se smatraju opasnim.

 

Pozdravio je napredak u BiH u borbi protiv terorističkih prijetnji, ali smatra da u trenutku kada se oslobodi Mosul postoje prijetnje da će ljudi odlaziti iz tih područja i tražiti nove destinacije gdje će moći provesti terorističke ideje.

 

Naglasio je i da u BiH postoji  visoki stepen korupcije, te je izrazio nadu da će i u toj oblasti uskoro biti još više napretka posebno jer građani BiH to zaslužuju.

 

Govoreći o ciljevima njegove posjete zemljama regije kazao je da ovaj dio svijeta smatra važnim, ali jedan od razloga je i zbog ruskog uticaja ovdje, podvlačeći da većina u Kongresu SAD-a čvrsto stoji iza BiH i njenih građana.

 

John Sidney McCain američki političar i senator, kandidat Republikanske stranke na američkim predsjedničkim izborima 2008. godine, posljednji put posjetio je BiH 2010. godine kada je, sa senatorom Josephom Libermanom, predvodio delegaciju Kongresa SAD-a u posjeti BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI