Ko je kriv za nezakonito trošenje novca građana i obmanjivanje javnosti

Za ukinuto predstavništvo RS-a u Izraelu 300.000 KM: Lični servis Milorada Dodika finansira se iz budžeta

Front 11.04.17, 10:22h

Za ukinuto predstavništvo RS-a u Izraelu 300.000 KM: Lični servis Milorada Dodika finansira se iz budžeta
Entitetska Vlada neće otvoriti slučaj finansiranja predstavništva RS-a u Izraelu, a Milorad Dodik će do posljednjeg daha štititi svog čovjeka i senatora Ariea Livnea

 

Iz budžeta Republike Srpske u ovoj godini za rad njenih predstavništava u inostranstvu bit će izdvojena 4,4 miliona maraka. Od toga će onom u Jerusalemu pripasti 300 hiljada KM. I ništa ne bi bilo sporno da šef Odjeljenja za Balkan u ministarstvu spoljnih poslova Izraela Dan Orian za BNTV nije saopštio da je “prema preciznim saznanjima izraelskog MSP-a, privredno predstavništvo Vlade RS-a u Jerusalemu zatvoreno prije više od dvije godine”. Predstavništvo na čijem je čelu Arie Livne, savjetnik predsjednika RS-a Milorada Dodika, privatizovano je - preregistrovano u privatnu firmu.

 

Slijedi Kipar

 

Ova informacija bila je poznata već u januaru, kada je vijest o tome da RS više nema predstavništvo u Izraelu potvrdila ambasadorica BiH Jelena Radaković. Javnost se s pravom pita šta će Vlada RS-a uraditi ovim povodom, ko je kriv za nezakonito i nenamjensko trošenje novca građana i obmanjivanje javnosti, ko će i kada vratiti novac u budžet, kao i šta će MUPRS-a uraditi u vezi s objavljenim navodima. Šef Kluba NDP-a u Narodnoj skupštini Krsto Jandrić za Oslobođenje kaže da su u ovoj partiji prije nekoliko mjeseci imali saznanja da je predstavništvo RS-a u Izraelu prestalo s radom.

 

- I poslanici NDP-a i ostalih opozicionih stranaka u više navrata su na sjednicama NSRS-a od Vlade tražili razrješenje ovog pitanja, odnosno jasan odgovor ima li ili ne svoje predstavništvo. Nažalost, odgovor nismo nikada dobili, kazao je Jandrić. Prema njegovim riječima, javnost RS-a i sami predstavnici opozicije imaju vrlo malo saznanja o koristima koje je RS imao i od ostalih predstavništava u inostranstvu.

 

- No, opoziciju niko ništa ne pita, pa se predstavništva otvaraju ionako po nahođenju samog vrha vlasti. Isti je slučaj i s najavom otvaranja predstavništva na Kipru, za koje nismo dobili niti jedan jasan argument kakvu će ono ekonomsku ili političku korist imati za RS, ističe Jandrić.

 

Na inisistiranje PDP-a da se Vlada izjasni u vezi s navodima MSP-a Izaela, stiglo je saopštenje u kojem se navodi da je Predstavništvo RS-a u Izraelu 11. 3. 2002. godine osnovano i registrovano kao preduzeće sa ograničenom odgovornošću pod imenom Komercijalno predstavništvo Srpske, po Zakonu o preduzećima Države Izrael iz 1999. godine i kao takvo bilo registrovano sve do 19. 4. 2012, kada je osnovano Udruženje za unapređenje veza između naroda RS-a i Izraela, upisano u Registar udruženja Ministarstva pravde Izraela prema Zakonu o udruženjima iz 1980. Dana 1. 1. 2014. došlo je do ponovne preregistracije Predstavništva u Komercijalno predstavništvo Srpska, te se do danas vodi kao takvo.

 

Budžet za privatluk

 

Željko Raljić, novinar BNTV-a, kaže nam da je većina predstavništva koja RS ima u inostranstvu, u funkciji ličnog servisa predsjednika Milorada Dodika, njegovog SNSD-a, a ne kako bi bila na usluzi građanima ili pak radila na afirmaciji ekonomskih veza zemalja u kojima postoje sa RS-om.

 

- Livne je Dodikov čovjek, a on će svoje ljude braniti do posljednjeg daha, naglašava Raljić.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI