FOTO/ Okupilo se 800 izlagača iz 30 zemalja

Mostar je danas centar cijele regije: Otvoren 20. Međunarodni sajam gospodarstva

Biznis Klub 04.04.17, 12:53h

Mostar je danas centar cijele regije: Otvoren 20. Međunarodni sajam gospodarstva
Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sustavi" u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini

 

Dvadeseti Međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2017. danas je otvorio svoja vrata, a ove godine okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja.

 

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio ovogodišnju petodnevnu gospodarsku manifestaciju.

 

U prigodnom govoru istaknuo je kako europski put jamči prosperitetnu BiH te da će se on za taj put zalagati.

 

- Budite sigurni da imate prijatelje koji vas vole - kazao je Plenković, ističući kako mu je temeljna zadaća da BiH uhvati priključak za Europskom unijom.

 

Prigodnim govorima obratili su se i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, te predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić koji je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

 

-  Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju. Mostar je središte cijele regije i jeste grad koji zaslužuje da bude jedan od ključnih simbola po svom kulturološkom i gospodarskom zajedništvu – kazao je Ivanić.

 

Svečanosti otvaranja nazočili su i drugi brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. Oni su, nakon otvorenja, zajedno najvišim državnim dužnosnicima BiH, obišli sajamski izložbeni prostor.

 

Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju gospodarski subjekti iz gotovo svih grana gospodarstva, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojem se predstavljaju autohtona domaća vina i turistički potencijali te Sajam knjige i grafičke industrije.

 

Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojemu će sudjelovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Europe i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sustavi" u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

 

Mostarski sajam održava se u Slobodnoj zoni "Hercegovina", na više od 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI