ULAZ BESPLATAN ZA SVE DOGAĐAJE

April na Muzičkoj akademiji: Naučni skup, dva festivala i sedam koncerata

Kultura 03.04.17, 15:12h

April na Muzičkoj akademiji: Naučni skup, dva festivala i sedam koncerata
Posebno osvježenje predstavljat će i 6. po redu Sarajevo International Guitar Festival na kome će od 06–10. aprila 2017. godine prodefilirati neka od najznačajnijih imena iz svijeta gitare uključena u realizaciju koncertnih aktivnosti, muzičkih radionica, ali takmičarskog dijela programa Festivala

 


Seriju aprilskih dešavanja koje organizira Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu sačinjavaju naučni skup, dva Festivala i sedam koncerata!  Tako će april započeti sa Sonemus Festom za vrijeme čijeg trajanja (02–09. aprila) će se Sarajevo pretvoriti  u regionalnu, ali i evorpsku prijestolnicu savremenog umjetničkog izraza.


U kontekstu muzičke nauke pažnju je potrebno skrenuti na 21. simpozij ICTM studijske grupe Muzički instrumenti kojeg organiziraju Internacionalno vijeće za tradicionalnu muziku (ICTM) – Nacionalni komitet u Bosni i Hercegovini i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu. Simpozij će se održati od 05–08. aprila 2017. godine u prostorijama Muzičke akademije, a javnosti će se tom prilikom predstaviti preko 40 aktivnih učesnika.  


U okviru simpozija će biti održana i dva koncerta: Koncert tradicionalne narodne muzike BiH (Bosanski kulturni centar /05. april 2017 u 19.00h) te Koncert bosanskohercegovačke klaviske minijature (Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića/07. april u 19.30h) na kome će se javnosti predstaviti pijanistica Maja Ačkar Zlatarević.  


Posebno osvježenje predstavljat će i 6. po redu Sarajevo International Guitar Festival na kome će od 06–10. aprila 2017. godine prodefilirati neka od najznačajnijih imena iz svijeta gitare uključena u realizaciju koncertnih aktivnosti, muzičkih radionica, ali takmičarskog dijela programa Festivala.


Pored bogatih festivalskih i simpozijskih dešavanja, ustaljene aktivnosti Koncertne sezone nastavit će se kroz realizaciju sljedećih koncerata: Orkestar Muzičke akademije UNSA (Srijeda, 12. april/JU Centar za kulturu Kantona Sarajevo, 19.00h), Students On Stage (Srijeda, 19. April 2017/Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu, 19.30h),  Recital: YeonJu Jeong – violina i Višnja Bakalar – klavir (Četvrtak, 20. april 2017/Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, 19.30h), Recital: Marina Tomić – violina i  Dina Fejzić – klavir (Petak, 21. april 2017/Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, 19.30h), te Recital: Emina Smolović – violina i Milica Lawrence – klavir zakazan za utorak, 25. aprila 2017. u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adila Zulfikarpašića, s početkom u 19.30 sati.

 

Ulaz na sva dešavanja je besplatan! Dobrodošli!

 

muzicka-akademija-april

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI