Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio

Ivanić: Nastojaću da spriječim novu krizu u Predsjedništvu BiH

Front 03.04.17, 13:21h

Ivanić: Nastojaću da spriječim novu krizu u Predsjedništvu BiH
Ukazao je na to da nijednom nije blokirao rad Predsjedništva BiH te da zbog njega nije odgođena sjednica niti je zbog nekog njegovog poteza Predsjedništvo bilo u krizi

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegvoine Mladen Ivanić kazao je danas novinarima u Sarajevu da je sjednica Predsjedništva BiH dogovorena za 11. april, ali da nije zakazana, te da će se narednih dana vidjeti šta će se desiti. 

 

Komentirajući  ponašanje člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića kazao je da ne može preći preko "davanja instrukcija svom ambasadoru, otvaranja pošte kao da se ništa nije desilo te da se u neformalnim krugovima odluke donose uime BiH."

 

- Ne mogu preći ni preko toga da se napuštaju sjednice organa. Ništa od toga  nisam uradio, ali sam spreman na to da Predsjedništvo BiH izađe iz krize i počne s normalnim radom - kazao je predsjedavajući Ivanić. 

 

Ukazao je na to da nijednom nije blokirao rad Predsjedništva BiH te da zbog njega  nije odgođena sjednica niti je zbog nekog njegovog poteza Predsjedništvo bilo u krizi.

 

- Svojim potezima nastojaću da spriječim novu krizu - poručio je.

 

Međutim, dodao je da je uvijek odgovarao na tuđe poteze te da neće dozvoliti da njega i narod kojem pripada iko ponižava, ali da isto tako neće dovoditi Predsjedništvo u tešku situaciju.

 

- To je pitanje za druge koji su naviknuti da se sve što oni pomisle da nešto treba uraditi, mora tako raditi. Vrijeme privilegiranih u BiH je prošlo i da se trebamo vratiti normalnom životu - smatra Ivanić. 

 

Ponovo je uputio čestitke Aleksandru Vučiću čiji je izbor za predsjednika Srbije ocijenio kao znak stabilnosti u regionu, istakavši da će BiH, ukoliko želi normalne odnose s Beogradom, sada više nego jasno imati partnera u tome. 

 

- U tom smislu, prije svega očekujem da se izrazi bošnjačka politička scena, jer je to i prije bio problem za njih. Lideri iz reda bošnjačkog naroda moraju znati šta žele u narednih pet godina, da li hoće normalnu saradnju ili žele samo da se otvaraju sukobi - rekao je te izrazio nadu "da ćemo doću u fazu normalnih odnosa".

 

Osvrnuvši se na nemogućnost dogovora o trasi autoputa Sarajevo-Beograd, istakao je da Predsjedništvo BiH ne može učiniti ništa tim povodom, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

 

 - Možemo politički djelovati i truditi se, ali previše se ušlo u bavljenje stvarima koje su ipak malo predaleko - smatra. 

 

U BiH, kako je rekao, svaka stvar koja je pozitivna - posluži za svađe i sukobe, a orijentacija da se Sarajevo i Beograd trebaju povezati autoputem, smatra, sigurno je pozitivna stvar.

 

Zaključio je da ljudima iz struke treba prepustiti da urade svoj posao te vidjeti i finansijski aspekt, uz konstataciju da ova situacija zahtijeva "manje politike, a više struke".

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI