VELIKO DJELO MAKA DIZDARA 'POD LUPOM'

Skandal uoči sutrašnje promocije, Majo Dizdar tvrdi: Štampanje 'Kamenog spavača' je nezakonito!

Kultura 02.04.17, 17:06h

Skandal uoči sutrašnje promocije, Majo Dizdar tvrdi: Štampanje 'Kamenog spavača' je nezakonito!
Naime, Fondacija „Mak Dizdar“ za ovaj izdavački pothvat nema moj pristanak kao nosioca 1/3 autorskih prava, te je, shodno tome, i promocija takvog djela nezakonita, navodi u svom pismu Majo Dizdar

 

Sin Maka Dizdara, pisac i novinar Majo Dizdar, uoči najavljene promocije novog izdanja “Kamenog spavača”, poslao je pismo predsjedniku Skupštine Društva pisaca BiH, ali i DEPO Portalu, u kojem javnost obavještava da je štampanje i promocije ovoga izdanja nezakonita. U pismu koje objavljujemo on obrazlaže razloge svojih tvrdnji.
Pismo Maje Dizdara donosimo u cjelovitom obliku i bez redakcijskih kraćenja:

 

“Javljam se u povodu dopisa (29.3.2017.) sekretara Društva pisaca Ediba Kafadara i predsjednika Skupštine Društva pisaca BiH Nenada Tanovića „upućenog svim njegovim članovima“, u kojemu se članstvo obavještava o promociji novog izdanja „Kamenog spavača“ Maka Dizdara u Bošnjačkom institutu u ponedjeljak 3. aprila 2017. godine, te o popratnom programu obilježavanja 100. godišnjice rođenja Maka Dizdara, kao i konferenciji za novinstvo. 

 

Kao suorganizatori obilježavanja ove godišnjice, pa i ovog događaja, navode se Fondacija „Mak Dizdar“, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Bošnjački institut i Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, kojega u ovome projektu predstavlja predsjednik Skupštine DP Nenad Tanović.

 

Ovom prilikom se oglašavam kao najmlađi sin Maka Dizdara i nosilac 1/3 autorskih prava na njegovo književno djelo, te kao član Društva pisaca Bosne i Hercegovine, čiji je predsjednik u jednom periodu bio i Mak Dizdar.  

 

Činjenice koje sam naveo obavezuju me da javno obznanim da je Fondacija „Mak Dizdar“ ( s čijim radom nemam nikakve veze, niti sam njen član, niti sam ikada imao bilo kakvog utjecaja na njen rad), i pored opomene moga advokata, nezakonito štampala spomenuto izdanje „Kamenog spavača“. Naime, Fondacija „Mak Dizdar“ za ovaj izdavački pothvat nema moj pristanak kao nosioca 1/3 autorskih prava, te je, shodno tome, i promocija takvog djela nezakonita. 

 

S tim u vezi smatram da je ovim činom načinjen nečuven presedan u izdavačkoj djelatnosti, te da se sutra svakome od vas kolega pisaca može desiti ista stvar, pa vas stoga pozivam da se o ovom slučaju i sami jasno odredite. 

 

mak-dizdar-kameni-spavac

 

Napominjem da sam prije nekoliko mjeseci predsjednika Skupštine Društva pisaca, gospodina Nenada Tanovića, u našim izravnim i pismenim kontaktima upozorio da kao predstavnik DP BiH, zbog ugleda institucije koju predstavlja, mora biti veoma oprezan ako u bilo kojem povodu ulazi u neki zajednički projekt sa Fondacijom „Mak Dizdar“. Imao sam, naime, veoma upozoravajuće nagovještaje o nepravilnostima i zloupotrebama u njihovom radu, koje su se u međuvremenu i obistinile, i to ne samo u jednom slučaju. Uz to, i gospodin Tanović se i sam u dva navrata lično uvjerio u nekorektnost u ponašanju Fondacije prema Društvu pisaca BiH, između ostalog u navodu Fondacije na web portalu klix.ba da DP BiH sa Fondacijom i Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH učestvuje u (M.D: nezakonitoj) digitalizaciji Makove pisane ostavštine, na što sam g. Tanovića upozorio, a on mi pismeno saopćio da Društvo pisaca nema nikakve veze sa digitalizacijom i njenim učesnicima. Isto se dogodilo i sa direktoricom Bošnjačkog instituta, gospođom Aminom Đuvić Rizvanbegović. Ona čak nije ni znala da se rečena digitalizacija obavlja, mada je i institucija koju ona vodi navedena na isti način na istom portalu. 

 

S obzirom da je jedna od zadaća predsjednika Skupštine Društva pisaca Bosne i Hercegovine da štiti prava bosanskohercegovačkih pisaca, kao i samu instituciju Društva pisaca, nemam razloga ne vjerovati u dobronamjernost g. Tanovića, te sam sklon pomisliti da je on od strane Fondacije „Mak Dizdar“ izmanipuliran i obmanut, to jest da nije upućen u činjenice koje sam spomenuo, a koje je moguće, a i najbolje, provjeriti kod izdavača „Kamenog spavača“, Fondacije „Mak Dizdar“, od koje se može tražiti na uvid ugovor sa nasljednicima o štampanju tog djela.

 

Nadam se da će predsjednik Skupštine Društva pisaca BiH učiniti taj mali napor, uvjeriti se da Majo Dizdar nije potpisao rečeni ugovor sa Fondacijom „Mak Dizdar“ i da je štampa ovog izdanja „Kamenog spavača“ protuzakonita, te da će se shodno tome odrediti prema pozivu koji je uputio prema članstvu Društva pisaca BiH, zatim prema Fondaciji „Mak Dizdar“ i njihovoj promociji „Kamenog spavača“, kao i prema javnosti. U suprotnom, doprinijet će da on lično, ali i Društvo pisaca BiH bude saučesnik u obmani javnosti u povodu zakonitosti promocije pomenutog djela.”

 

Dizdar je ovo pismo poslao, pored Nenada Tanovića,  i na sljedeće adrese: sekrataru Društva pisaca BiH, predsjedniku Društva pisaca BiH Dževadu Karahasanu, kao i svim ostalim članovima Društva pisaca. BiH.


Sporna promocija je zakazana za ponedjeljak, 3. aprila, Bošnjačkom institutu u 18 sati.

 

(DEPO Portal/ak)

 

****************************

Ne propusti bonus video na DEPO TV, vodećem zabavnom video online kanalu na Balkanu!

 

BLIN
KOMENTARI