Kako će se sve ovo odraziti na BiH?

Ekonomski raspad u Hrvatskoj: Blokirani računi Agrokora, Konzuma, Leda, Jamnice, Velproa...

Biznis Klub 31.03.17, 16:07h

Ekonomski raspad u Hrvatskoj: Blokirani računi Agrokora, Konzuma, Leda, Jamnice, Velproa...
Agrokorove banke vjerovnici poslale su priopćenje u kojem navode da će danas biti potpisan standstill aranžmana, čime će se zamrznuti postojeći krediti, ali i postaviti nova uprava u koncern

 

Kako saznaje Jutarnji list, država Hrvatska je danas sa 81 milion kuna blokirala Agrokor zbog njegovog duga za PDV.


Nakon toga, u prisilnu naplatu krenuli su i mnogi drugi, pa je saldo oko podneva bio oko 180 miliona kuna.

 

Jutros je dio dugova naplaćen koji su pristigli tokom dana u četvrtak. 

 

Jutarnji list je već objavio da su jučer, nakon Orbica, krenule zadužnice i blokade nekih od Agrokorovih kompanija, te je na naplatu sjelo ukupno stotinjak miliona kuna. Više desetaka miliona kuna blokirale su im manje banke, pa ACI, HEP, Kraš, centar Nord…

 

Od jutros je pak Belje zbog blokade računa stavljeno u segment promatranja na Zagrebačkoj burzi.

 

Prema javno dostupnim podacima iz servisa Financijske agencije FINA InfoBlokade, od nešto prije 13 sati u blokadi su računi Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska, Velproa i PIK Vrbovca, a poslijepodne iza 15 sati je blokiran i račun Konzuma.

 

Riječ je o podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu, što znači da se tokom dana mijenjaju.


Index.hr javlja da su Agrokorove banke vjerovnici poslale priopćenje u kojem navode da će danas biti potpisan standstill aranžmana, čime će se zamrznuti postojeći krediti, ali i postaviti nova uprava u koncern. 


"Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i predstavnici Agrokora u principu su usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojeg se očekuje tijekom dana (“Standstill”). Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju.


Standstill bi trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna.  Nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model.


Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (“Chief Restructuring Officer”) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio  transparentan i održiv proces restrukturiranja."

 
Priopćenje je poslala Erste banke, ali u ime svih članica vjerovničkog odbora u kojem se nalaze i Sberbanka, VTB Banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačka banka.

 

Hrvatska vlada je na sjednici donijela Prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave trgovačkih društava od sistemskog značaja za RH kojim se, kako se navodi u obrazloženju, nastoji spriječiti da "nekontrolirani kolaps takvog društva može prouzročiti lančanu reakciju koja potencijalno može ozbiljno ugroziti cijeli gospodarski sustav RH".

 

Zakon se predlaže u cilju zaštite održivosti poslovanja takvih društava za vrijeme dok se provodi poslovno, financijsko i vlasničko restrukturiranje, te je određeno da se postupak uvođenja prinudne uprave može provesti nad tvrtkom ukoliko je utvrđeno postojanje glavnih kriterija iz Stečajnog zakona ili predstečajnog zakona.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

 

********************************************

Ne propusti bonus video na DEPO TV

 

/p>

BLIN
KOMENTARI