Za ubistvo oko 800 Srebreničana jula 1995.

Stanišiću 11 godina zatvora za genocid u Srebrenici, Milošević oslobođen optužbi

Hronika 31.03.17, 13:31h

Stanišiću 11 godina zatvora za genocid u Srebrenici, Milošević oslobođen optužbi
Nakon više od četiri godine Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu optuženima za genocid u Srebrenici, odnosno za ubistvo oko 800 Srebreničana jula 1995. godine

 

Ostoja Stanišić komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) osuđen je na 11 godina zatvora zbog zločina genocida, dok je njegov zamjenik Marko Milošević oslobođen optužbi, kako je naveo Sud BiH, u nedostatku dokaza, javila je Anadolija. 

 

Nakon više od četiri godine Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu Stanišiću i Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

 

Sudilo im se za ubistvo oko 800 Srebreničana jula 1995. godine na brani kod zvorničkog sela Petkovci. Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Milošević njegov zamjenik.

 

U optužnici se, između ostalog, navodilo da su optuženi Ostoja Stanišić, u svojstvu komandanta 6. bataljona Zvorničke brigade i Marko Milošević, u svojstvu zamjenika komandanta 6. bataljona Zvorničke brigade, u julu 1995. godine na području sela Petkovci i Đulići, općina Zvornik, svjesno pružili pomoć pripadnicima VRS-a i MUP-a RS u provođenju plana da se trajno i prisilno ukloni ukupno bošnjačko civilno stanovništvo iz zaštićene UN zone Srebrenica, pri čemu je do 40.000 bošnjačkih civila preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka ubijeno po prijekom postupku.

 

Optužnica je teretila Ostoju Stanišića i Marka Miloševića za krivično djelo genocid iz člana 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), sve u vezi sa članom 180. stav 1. (individualna krivična odgovornost) istog zakona.

 

U augustu 2012. godine, u predmetu Ostoja Stanišić i dr. Sud je potvrdio optužnicu kojom se Ostoja Stanišić i Marko Milošević terete za krivično djelo genocid.

 

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji, održanom 5. septembra 2012. godine, pred Odjelom i za ratne zločine Suda BiH, optuženi Ostoja Stanišić i Marko Milošević izjasnili su se da nisu krivi.

 

U oktobru 2012. godine počeo je glavni pretres u ovom predmetu.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI