Stav ekonomskog analitičara

Novotny iznenađen izjavama ruskih vjerovnika o Agrokoru: U cijeli proces unosi se dodatna doza rizika i nervoze

Biznis Klub 30.03.17, 12:13h

Novotny iznenađen izjavama ruskih vjerovnika o Agrokoru: U cijeli proces unosi se dodatna doza rizika i nervoze
''Do koje razine je Agrokor koristio tzv. kreativno knjigovodstvo, to trebaju forenzičari koji su angažirani tek utvrditi'', kazao je Novotny

 

Ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je u četvrtak kako je izlazak u javnost jednog od vjerovnika Agrokora o navodnim nepravilnostima u vođenju poslovnih knjiga koncerna unio dodatnu dozu rizika i nervoze u taj ionako složen proces.

 

"Iskreno, mene je iznenadio izlazak u javnost jednog od vjerovnika s takvim stavom. To je unijelo dodatnu konfuziju. Je li takav stav drugog po veličini financijskog vjerovnika utemeljen na nekim forenzičkim revizorskim nalazima, to bi trebalo navesti, a ako se radi o impresiji, to nije dobro, jer u cijeli taj proces, koji je ionako složen i kompliciran, donosi dodatnu dozu rizika, nervoze i udaljava zapravo od rješenje", izjavio je Novotny za Hinu.

 

Prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev u srijedu je, među ostalim, kazao da su problemi u koncernu nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment, i to u dužem vremenskom razdoblju. Solovjev je izrazio sumnju u Agrokorova financijska izvješća.

 

"Do koje razine je Agrokor koristio tzv. kreativno knjigovodstvo, to trebaju forenzičari koji su angažirani tek utvrditi", kazao je Novotny, dodajući da ukoliko financijski izvještaji ne odgovaraju realnom stanju u kompaniji, "imamo zakonsku proceduru i velike posljedice za Upravu koja je radila financijske izvještaje".

 

Osvrnuo se i na najavljeno donošenje zakona o sistemski važnim tvrtkama ističući kako je on osobno skeptičan oko takvih zakonskih rješenja.

 

"Mislim da se rješenje Agrokora mora tražiti unutar postojećeg zakonskog okvira, stečajnih nagodbi, odnosno stečaja. Unošenje nekih novih zakonskih rješenja ili posebnih rješenja (lex specialis) samo donosi dodatnu pomutnju. Mislim da to nije dobro, jer u samom zakonu o stečaju i predstečajnoj nagodbi postoji mogućnost, kao što se kod Peveca dogodilo, da se u okviru zakonskih rješenja stabilizira poslovanje", rekao je Novotny.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI