nakon okončanog glavnog pretresa

Sud BiH: Ćurguz osuđen na 15 godina zatvora za zločine na području Bihaća

Hronika 30.03.17, 10:43h

Sud BiH: Ćurguz osuđen na 15 godina zatvora za zločine na području Bihaća
Optuženom će se u izrečenu kaznu zatvora uračunati vrijeme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru, kao i vrijeme koje je proveo u pritvor

 

Nakon okončanog glavnog pretresa u predmetu Saša Ćurguz, vijeće Odjela I za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine je danas izreklo presudu kojom je optuženi Saša Ćurguz oglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti, iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi s tačkama a) i k), u vezi sa članom 29., a sve u vezi s članom 180. stav 1. KZ BiH i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od petnaest (15) godina.

 

U okviru širokog i sistematičnog  napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, koji je započeo 23. maja 1992. godine na području naselja Ripač, a 10. juna 1992. godine na ostalom području Srpske opštine Bihać i trajao najmanje do kraja jula 1992. godine, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području Srpske opštine Bihać uključujući naselja Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf,  znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike BiH, odnosno Republike Srpske (VRS) počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva zbog nacionalne i vjerske pripadnosti, i to nečovječnim postupanjem i ubistvima.

 

Optuženom će se u izrečenu kaznu zatvora uračunati vrijeme koje je proveo u ekstradicionom pritvoru, kao i vrijeme koje je proveo u pritvoru.

 

Na osnovu člana 188. stav 4. ZKP- a BiH optuženi je oslobođen dužnosti naknade  troškova krivičnog postupka.

 

Na osnovu odredbe člana 198. stav 2. ZKP BiH oštećeni su s  imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni na parnicu.

 

Sud je, također, donio rješenje kojim je optuženom Saši Ćurguzu produžen pritvor zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga predviđenih članom 132. stav 1. tačka a)  ZKP BiH koji po ovom rješenju može trajati narednih devet mjeseci, a najduže do 30. decembra 2017. godine ili do nove odluke Suda, saopćeno je iz Suda BiH.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI