Novi problemi

Ruski bankari o Agrokoru: Uprava koncerna je falsificirala finansijske izvještaje!

Biznis Klub 30.03.17, 08:26h

Ruski bankari o Agrokoru: Uprava koncerna je falsificirala finansijske izvještaje!
Bloomberg također piše da je glavni šef Agrokora Ivica Todorić kazao da je blizu dogovora o podjeli menadžmenta s bankama

 

Dug Agrokora nije potpuno prikazan u finacijskim izvještajima, kazao je novinarima u Moskvi Jurij Solovjev, prvi potpredsjednik ruske banke VTB, za Bloomberg, prenosi N1.


Hrvatska vlada i grupa Agrokorovih vjerovnika planira ovog tjedna potpisati sporazum o stavljanju obveza u mirovanje (standstill agreement*), rekao je prvi potpredsjednik ruskog VTB-a Jurij Solovjev, piše Reuters.


“Zamrzavanje će biti relativno kratkog vijeka na početku… Tjedan ili mjesec dana, ne godina dana… Promjene u dioničarskoj strukturi su moguće (nakon restrukturiranja duga)”, rekao je dodajući da je izloženost VTB-a prema Agrokoru dosegnula oko 300 milijuna eura, prenosi Reuters.


Jurij Solovjev je istaknuo i kako se formirala skupina vjerovnika te kako njome predsjeda Sberbanka, kako najveći kreditor Agrokora. Očekuje se kako će vjerovnici osmisliti plan restrukturiranja te razmotriti i opciju da Agrokor proda dio svog poslovanja kako bi smanjio dug.

 

VTB razmatra dati Agrokoru kratkoročni kredit radi trenutne likvidnosti.


“Lokalna razvojna banka mogla bi dobavljačima dati garancije da nastave Agrokoru isporučivati robu. To je kombinacija kratkoročnog financiranja, a moguća je i potpora države”, kazao je Solovjev.


Dodao je da Agrokorovi kreditori očekuju da će srediti dug restrukturiranjem, a kao opciju gledaju i na mogućnost prodaje dijela poslovanja kako bi smanjili dug.


Bloomberg također piše da je glavni šef Agrokora Ivica Todorić kazao da je blizu dogovora o podjeli menadžmenta s bankama.


VTB banka jedna je od vodećih ruskih banaka, a zajedno sa svojim podružnicama tvori jednu od najvećih ruskih financijskih grupa – VTG Grupu.

 

Telegram piše kako, bankarskim riječnikom, Rusi Agrokor optužuju kako su “kuhali knjige”, odnosno kako dug firme prikazan preko Moodysa i S&P ne odgovara realnom stanju.
Revizorska kuća Deloitte pregledala je Agrokorove knjige za 2015. i 2016. godinu i čini se kako su ustanovili da Agrokorovo službeno izvješće ne odgovara činjenicama te kako je dug veći. Deloitte je angažirao odbor kreditora u kojem su, između ostalih, i predstavnici VTB-a i Sberbanka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI