razlaz velike britanije i eu

Reakcije na odluku o Brexitu: Tužan dan za Evropu, bit će posljedica po svakog

Front 29.03.17, 19:17h

Reakcije na odluku o Brexitu: Tužan dan za Evropu, bit će posljedica po svakog
Merkel je u Berlinu kazala da se pregovori o izlasku koji su započeli u srijedu moraju najprije fokusirati na uredno raskidanje četiri decenije veza između Britanije i EU

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će Njemačka insistirati na tome da utjecaj Brexita na Nijemce i druge građane Evropske unije koji žive u Velikoj Britaniji bude što je moguće manji, dodajući kako želi da Velika Britanija i EU ostanu "bliski partneri", prenosi Associated Press.

 

Merkel je u Berlinu kazala da se pregovori o izlasku koji su započeli u srijedu moraju najprije fokusirati na uredno raskidanje četiri decenije veza između Britanije i EU.

 

- Tek kada se ova pitanja raščiste, a nadamo se da će to biti uskoro, možemo razgovarati o našem budućem odnosu - izjavila je Merkel.

 

Merkel je također rekla da će ostale zemlje članice EU sa Britanijom pregovarati "na pošten i konstruktivan način."

 

- Nadam se da će i britanska vlada na ovaj način pristupiti pregovorima - dodala je.

 

Merkel je također kazala da ju je britanska premijerka Theresa May u telefonskom razgovoru u utorak uvjerila da će tako i biti.

 

Neizvjesnost

 

Španski premijer Mariano Rajoy kazao je da je njegov cilj minimizirati neizvjesnost investitora sada kada je Velika Britanija započela proces izlaska iz Evropske unije, izvještava Associated Press.

 

Obraćajući se na pres-konferenciji na Malti u srijedu, Rajoy je kazao da je ovo razočaravajući dan za Evropu.

 

- Prioritet Španije je minimizirati neizvjesnost u pogledu investicija između Španije i Ujedinjenog Kraljevstva - rekao je Rajoy.

 

Premijer Malte Joseph Muscat, čija zemlja trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije, na pres-konferenciji koju je održao sa Rajoyem izjavio je da Brexit znači "ogroman skok u nepoznato za sve."

 

- Ovo je tužan dan za Evropu. Niko se ne može radovati zbog onoga što se danas desilo. Bit će posljedica po svakog; blok će raditi na pronalaženju načina da se ublaže te posljedice - kazao je Muscat.

 

Prava čeških građana

 

Češki premijer Bohuslav Sobotka kazao je da će prioritet njegove vlade u pregovorima s Velikoj Britaniji nakon što ona napusti EU biti na pravima čeških građana koji trenutno žive i rade u Velikoj Britaniji.

 

Sobotka je izjavio da su ti građani "stekli određena prava koja su u vezi sa činjenicom da oni dolaze iz zemlje članice Evropske unije i mi ne želimo da oni izgube ta prava u budućnosti".

 

Napominjući da je Velika Britanija važno izvozno tržište za Češku Republiku, kazao je da želi osigurati da budući trgovinski odnosi između EU i Velike Britanije to ne promijene.

 

Sobotka je priznao da je Brexit "jedinstveno iskustvo" koje će iziskivati od zemalja da razmotre drugačije pristupe.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI