PRESS: SDA ŽESTOKO ODGOVORILA SDP-U

Nikšiću, foliraš javnost, tvoja vlast je zaustavila reforme i iza sebe ostavila afere i zatvorene muzeje!

Front 27.03.17, 20:32h

 Nikšiću, foliraš javnost, tvoja vlast je zaustavila reforme i iza sebe ostavila afere i zatvorene muzeje!
Stranka demokratske akcije optužila je Socijaldemokratsku partiju BiH da je u vrijeme svoje vladavine, određenim kompromisima a u cilju ostanka na vlasti, nekim važnim segmentima urušila dostignuti nivo reformi. te iza sebe ostavila niz velikih afera i zatvorene muzeje

 

Tvrde da BiH u vrijeme dok je na vlasti bio SDP ne samo da nije napredovala nego je i nazadovala.

 

- Oni su svojim truhlim kompromisima, prije svega sa SNSD-om, radi pukog ostanka na vlasti u nekim važnim segmentima urušili dostignuti nivo reformi. Tako je uništen Zakon o sukobu interesa za vrijeme SDP-a. Na isti način su bespovratno su ograničena prava povratnika kroz Zakon o prebivalištu, što je jedan od ključnih razloga što Bošnjaci nemaju načelnika u Srebrenici - navode iz SDA u saopćenju za javnost.

 

Smatraju da SDP pokazuje da treba još dugo ostati opozicija, "jer nema nikakvih ideja koje bi ovu zemlju unaprijedile, nego na bazi poluistina obmanjuje javnost", te da se oslanja na populistička saopćenja, "koja po pravilu nemaju uporišta u činjenicama".

 

Navode da je u vrijeme dok je SDP bio vodeća partije u vlasti EU put bio u potpunoj blokadi, kao i proces NATO integracija i uknjižba perspektivnih vojnih lokacija.

 

- Kriminalni ugovor sa Muhlbauerom je bilo naslijeđe vlasti SDP, pa ipak su imali obraza praviti problem od toga. Sada, kada je situacija s pasošima riješena u korist građana, SDP šuti, ne nudeći građanima izvinjenje - navodi se u saopćenju.

 

- “Državotvorni SDP” je iz želje da ne kvari dobre odnose sa SNSD i tadašnjim ministrom Sredojem Novićem držao godinama Zemaljski Muzej zatvoren, a ova vlast učinila je sve da ga ponovo otvori; sudskim sporom bio je ometen projekat izgradnje mosta na Svilaju – gradnja je sada konačno pokrenuta; Proces digitalizacije godinama je bio u blokadi, a sada je pokrenut, i među prvima smo u regionu; BiH je bila na Moneyval crnoj listi – ova vlast izvršila je sve obaveze i skinuti smo sa crne i sive liste; Sporazum sa EUROPOLOM bio je u blokadi – sada je potpisan i implementiran; Treći energetski paket bio je u blokadi – ova vlast ga je pokrenula; Stagnacija ekonomskog razvoja je okončana: dok je u prethodnom mandatu rast GDP-a bio 0,9 posto, sada je oko 3 posto, nastavlja SDA s optužbama na račun SDP-a.

 

Tvrde i da je u prošlom mandatu broj novouposlenih iznosio par hiljada, a sada već ide prema 50.000 te podvlače "katastrofalnu i kriminalnu privatizaciju" zavidovićke Krivaje uz ocjenu da su sve privatizacije na koje se SDP danas žali pokrenute u mandatu njihovog premijera Nermina Nikšića.

 

(FENA/DEPO Portal)

BLIN
KOMENTARI