Oglasio se povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskih ugovora

Čović poručio: Put u EU nije bez izazova, ali vrijeme je za otvorenost i hrabrost

Front 27.03.17, 08:29h

Čović poručio: Put u EU nije bez izazova, ali vrijeme je za otvorenost i hrabrost
Uvjeren sam kako trebamo slijediti primjer drugih europskih zemalja koje su pronašle način kroz aktivnu primjenu i življenje izvornih europskih federalističkih političkih vrijednosti suprotstaviti se duhovima prošlosti i podložnosti interesima vanjskih sila, kaže Čović

 

Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović napisao je autorski tekst u povodu obilježavanja 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora.

 

Tekst prenosimo u cijelosti:

 

Radno druženje europskih lidera u Rimu u povodu obilježavanja 60. godišnjice Rimskih ugovora protekloga vikenda zaključeno je potpisivanjem dokumenta pod nazivom “Rimska deklaracija”. Lideri su ovim dokumentom nedvojbeno potvrdili kako Europa današnjice ima primarnu nužnost očuvanja postojećeg zajedništva te postizanja većeg stupnja suradnje, solidarnosti i povjerenja, kako u europski projekt tako i između zemalja članica. Istaknuta je i sekundarna nužnost obnove snažnije perspektive EU kao najvećeg pacifikacijskog projekta u povijesti čovječanstva.

 

EU je danas najveći politički sustav koji je konstantno na kušnji. Na unutarnjem planu se svakodnevno bori za postizanje konsenzusa među 27 zemalja članica u brojim aspektima unutarnje i vanjske politike. S druge strane, izložen je vanjskom pritisku međunarodnog poretka, još uvijek dominantno naslonjenog na koncept nacije države i geopolitičkih interesnih sfera. Taj koncept je koncept moći koji je bio prijetnja miru i stabilnosti i prosperitetu, kojem je Europa upravo prije 60 godina odgovorila Rimskim ugovorima, opredijelivši se za put suradnje i kompromisa nasuprot opcijama sukobljavanja i interesnim savezništvima. Time je eliminirana mogućnost ideološkog podvajanja unutar Europe i njezine polarizacije. Da su tada izostali vizionarstvo i mudrost vodećih ljudi Europe, danas bismo zasigurno živjeli u mnogo nesigurnijem i izazovnijem okruženju, što bi se opet u najvećoj mjeri odrazilo na nas koje živimo u izvjesno trusnom području jugoistočne Europe. Upravo zbog toga, jaka i stabilna Europska unija je u posebnom interesu svih naroda i žitelja Bosne i Hercegovine, kao i cjelokupne regije.

 

Sve one civilizacijske vrijednosti koje baštini Europa kao kontinent i koje je Europska unija preuzela u svoje nasljeđe bile su glavna tema znanstveno-stručnog skupu kojemu smo nedavno nazočili u Neumu. Više od 350 renomiranih znanstvenika i stručnjaka iz naše domovine BiH, Republike Hrvatske, ali i drugih zemalja članica EU jednoglasno je zaključilo kako upravo te vrijednosti reflektiraju sve ono čemu unutar BiH težimo i što nam je potrebno kako bismo sukreirali i učvrstili stabilan i održiv ustavno-politički poredak.

 

Potrebno nam je društvo u kojemu su mir, sloboda, tolerancija i solidarnost na prvom mjestu. Vrijednosti i težnje koje su tijekom desetljeća ujedinjavale Europljane i očuvale projekt europskog mira i zajedništva bez sumnje su i vrijednosti na kojima možemo izgraditi bolju Bosnu i Hercegovinu i po mjeri svih njezinih naroda, unaprijediti susjedske odnose i aktivno doprinijeti stabilizaciji prilika u regiji jugoistočne Europe. Jasno je kako put u Europsku uniju nije bez izazova. Nije savršen ni idealan. Isto tako, činjenica je kako je u prošlosti uvijek odolijevao svim izazovima, upravo slijedeći svoj moto “ujedinjeni u raznolikosti”.

 

Smatram kako moramo pokazati veću posvećenost i čvršću opredijeljenost na način kako su to europski lideri tijekom povijesti uspijevali, koristeći jedinstvenu snagu i bogatstvo svojih naroda kao prednost. Vrijeme je za otvorenost i hrabrost. To je jedini način kako se suočiti sa svim izazovima koji danas sve glasnije kucaju na naša vrata. Uvjeren sam kako trebamo slijediti primjer drugih europskih zemalja koje su pronašle način kroz aktivnu primjenu i življenje izvornih europskih federalističkih političkih vrijednosti suprotstaviti se duhovima prošlosti i podložnosti interesima vanjskih sila. Preokret i pozitivan ishod su izgledni samo ako pokažemo međusobno razumijevanje i jedinstvo, ali prije svega, ako pokažemo iskrenost po pitanju opredijeljenosti europske perspektive BiH te se obvežemo na istinsko njegovanje europskih vrijednosti u političkom životu naše domovine Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI