predstavnici vlasti opet zakazali

Predstavnik MMF-a potvrdio: Bez ispunjenih uslova do polovine aprila, nema druge tranše

Hronika 26.03.17, 12:57h

Predstavnik MMF-a potvrdio: Bez ispunjenih uslova do polovine aprila, nema druge tranše
Aranžman Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom još postoji, ali novih finansijskih tranši već mjesecima nema


 

Rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini Francisko Parodi izjavio je za BHRT da, ukoliko naša zemlja do polovine aprila ne ispuni preostalih pet obaveza iz Pisma namjere prema MMF-u, neće biti razmatranja nastavka aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom.


Koji su uslovi MMF-a za drugu tranšu kredita?

 

Aranžman Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom još postoji, ali novih finansijskih tranši već mjesecima nema. Uzrok blokade u isplatama su pojedini uvjeti iz pisma namjere prema MMF-u, koje nisu ispunili, prvenstveno, predstavnici vlasti na državnoj razini.

 

Od 11 postavljenih uslova za dobijanje kredita u iznosu od 553,3 miliona eura, do sada je ispunjeno šest.

 

Kreditni odbor neće zasjedati dok se ne ispune preostali uslovi.

 

I ranije su iz MMF-a poručili bh. vlastima da će prolongirati isplatu druge tranše od oko 76 miliona eura, sve dok vlasti ne ispune ono što je dogovoreno u novembru.

 

Podsjećamo, misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boravila je u BiH u periodu od 7. do 17. marta/ožujka 2017. gdje je vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama za prvi pregled u okviru proširenog aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom.

 

Misija Međunarodnog monetarnog fonda očekuje da Parlamentarna skupština BiH usvoji povećanja akciza na gorivo i izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita, Vijeće ministara usvoji odluku o limitu na novo upošljavanje za 2017. u institucijama BiH, navedeno je nakon okončanja misije MMF-a BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI