nakon hiljada svjedočanstava i pregledanih snimki

Šokantan rezultat istrage napada u Londonu: Apsurdan čin samotnjaka bez jasnog motiva?!

Hronika 26.03.17, 11:01h

Šokantan rezultat istrage napada u Londonu: Apsurdan čin samotnjaka bez jasnog motiva?!
Khalid Masood u srijedu se automobilom na mostu Westmister zalijetao u ljude, potom u ogradu parlamenta


Istražitelji napada na britanski parlament zaključili su da je Khalid Masood u potpunosti djelovao sam i da motiv njegovog postupka vjerojatno nikada neće biti poznat- piše Dnevnik.hr.

 

Pomahnitali muškarac u srijedu je u srcu Londona napravio potpuni kaos, a istraga umjesto da je dala odgovore na nametnuta pitanja, samo je još više zbunila sigurnosni sustav. Nakon tisuće obavljenih razgovora sa svjedocima i vjerojatno isto toliko pregledanih snimki događaja, istražitelji su za sada donijeli zaključak – napadač je djelovao sam, motiv ostaje nepoznat.

 

Khalid Masood u srijedu se automobilom na mostu Westmister zalijetao u ljude, potom u ogradu parlamenta. Kada je autom probio ogradu, izašao je iz vozila, krenuo prema zgradi parlamenta i izbo policajca koji ga je pokušao zaustaviti. Ubrzo je upucan te preminuo od ozljeda. Sve se to odigralo u 82 sekunde, pri čemu su osim napadača život izgubili izbodeni policajac i tri civila.

 

U satima koji su uslijedili slučaj je proglašen terorizmom, sigurnosne snage odmah su dignute na noge. U parlamentu su iz sigurnosnih razloga zaključani svi prisutni, grad su nadlijetali helikopteri, znatno su pojačane policijske ophodnje, a istraga se provodila na području Engleske i Walesa. Na ispitivanja su privedene brojne osobe, izuzete su na tisuće predmeta, razgovaralo se s nemalim brojem svjedoka, jer sve se odigralo u popodnevnim satima u centru velikog turističkog grada, pa nije nedostajalo ni snimki koje su događaj pokrile sa svih strana. Ali, ni nakon četiri dana i golemog broja dokaza, jednom od najagilnijih sigurnosnih sustava na svijetu motiv ovog suludog napada ostaje nepoznat te priznaju mogućnost da vjerojatno nikada neće biti poznat, javlja Guardian.

 

Istraga se nastavlja u smjeru otkrivanja jesu li na Masooda djelovale propagandne snimke Islamske države koja je preuzela odgovornost za napad, iako istražitelji nisu pronašli dokaz ili trag koji bi upućivao na to da je napadač djelovao u suradnji ili dogovoru s nekim.

 

''Još uvijek vjerujemo da je Masood djelovao sam i nemamo informacije niti obavještajnih podataka koji bi upućivali na to da su planirani daljnji napadi'', rekao je Neil Basu, policijski zapovjednik u Londonu.

 

''Ako je i djelovao sam u pripremanju napada, moramo jasno ustanoviti zašto je počinio ovaj napad, kako bismo vratili osjećaj sigurnosti građanima Londona te kako bismo dali odgovore i zaključak obiteljima čije je članove ubio. Međutim, moramo prihvatiti mogućnost da nikada nećemo znati zašto je to učinio. Taj podatak možda je umro s njim'', objašnjava nadalje Basu.

 

Još uvijek se traže potencijalni svjedoci koji bi mogli dati korisne informacije oko toga na kojim se mjestima kretao Masood i kakve su mu bile namjere.

 

Među podacima koji bi mogli usmjeriti otkrivanje motiva je i potvrda Vlade Saudijske Arabije da je Masood u toj državi predavao engleski između 2005. i 2009., a upravo su se mnoge radikalizirane osobe preobratile na islam upravo ondje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI