GLOBALNA AKCIJA I U MOSTARU

Ugašena svjetla na Starom mostu: Sat za planetu zemlju

Hronika 25.03.17, 20:57h

Ugašena svjetla na Starom mostu: Sat za planetu zemlju
U Bosni i Hercegovini, pored Mostara, Sat za planet Zemlju obilježen je u Sarajevu, Doboju, Prijedoru, Bihaću, Zenici, Zvorniku, Goraždu, Bugojnu, Ljubuškom i drugim gradovima

 

Gašenjem svjetala na Starom mostu, Mostar se u subotu navečer pridružio tisućama gradova širom svijeta u globalnoj akciji Sat za planet Zemlju.
 

Ove godine akcija Svjetskog fonda za zaštitu okoliša (WWF) provodi se u gotovo 180 zemalja i sedam tisuća gradova, koji gašenjem rasvjete na nekim od najpoznatijih svjetskih turističkih atrakcija popu Eiffelovog tornja, nebodera Taipei 101, Empire State Buildinga i Big Bena, skreću pozornost na problem prekomjernog korištenja resursa Zemlje i daju svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promjena.
 

Sve je počelo 2007. godine kada su stanovnici Sydneya gašenjem svjetala u svojim domovima i tvrtkama podigli glas protiv najveće prijetnje današnjice, a to su klimatske promjene prouzrokovane djelovanjem čovjeka.
 

Već sljedeće godine primjer Sydneyja slijedili su brojni gradovi širom svijeta, pa je u godinama koje su slijedile Sat za planet Zemlju prerastao u najveću volontersku akciju u povijesti čovječanstva.
 

U Bosni i Hercegovini, pored Mostara, Sat za planet Zemlju obilježen je u Sarajevu, Doboju, Prijedoru, Bihaću, Zenici, Zvorniku, Goraždu, Bugojnu, Ljubuškom i drugim gradovima.

 

Organizatori poručuju kako jedan sat koji provedemo u mraku treba poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta.
 

Poruka koja se želi poslati je da svaki pojedinac svojim osobnim primjerom i akcijom može doprinijeti očuvanju okoliša.
 

Kako bi se na klimatske akcije potaknulo što više ljudi, ove godine WWF je pozvao pojedince da pokažu svoju predanost cilju i na svojim Facebook profilima.
 

Ljudi diljem svijeta mogu se prijaviti na www.earthhour.org/climateaction i donirati pet postova o ovoj akciji na svom zidu te tako potaknuti svoje prijatelje da se pridruže lokalnim klimatskim naporima.

 

(Fena/ad)
 

BLIN
KOMENTARI