JEZIVI DETALJI KRVAVOG POHODA U DONJEM VAKUFU

Nakon masakra, u policiji priznao: Pomutilo mi se, pao mi je mrak na oči! Nisam više mogao trpjeti svađe sa šumarima...

Hronika 25.03.17, 16:26h

 Nakon masakra, u policiji priznao: Pomutilo mi se, pao mi je mrak na oči! Nisam više mogao trpjeti svađe sa šumarima...
Da je riječ o čovjeku kratkog fitilja, govori podatak koji su mještani ispričali policiji i novinarima, navodno ga je i on sam potvrdio, a koji govori o tome da je prošle godine zbog porodičnih problema vlastitu kuću polio benzinom i htio je zapaliti

 

Četvrti dan nakon krvavog pohoda šumokradice Sabahudina Habiba iz Donjeg Vakufa, u kojem su poginuli šumari Ferid Rahmanović i Omer Bašić te vlasnik pilane Ševko Draginović, koji je za šumariju izvlačio drva, istražitelji i dalje prikupljaju dokaze te ispituju svjedoke ovog mučnog slučaja.


Na ročištu za razmatranje prijedloga o pritvoru Sabahudin je bio saglasan da mu se odredi pritvor. Kazao je kako je htio izvršiti samoubistvo nakon svega što se desilo te je izrazio žaljenje kako zbog porodica ubijenih, tako i zbog svoje porodice. On je i tokom ranijih iskaza izrazio kajanje uz riječi kako je “uništio porodicu”, piše Avaz.


Izrazio žaljenje


Nakon što mu je jučer određen jednomjesečni pritvor, 48-godišnji Sabahudin je, u pratnji Sudske policije, premješten u pritvorsku jedinicu.
 

Osumnjičeni su u svojim iskazima ispričali kako su šumari snimali mobitelom svađu zbog izvoza drva iz šume. Kada je došlo do pokušaja da se otme mobitel, uslijedilo je naguravanje, a potom i ubistvo trojice šumara.


Neslužbeno saznajemo da je Sabahudin nakon krvavog pira priznao policiji zločin te da im je rekao: “Krivo mi je, ali više nisam mogao trpjeti svađe sa šumarima. Pomutilo mi se i pao mi je mrak na oči." On je to, navodno, i prije zločina govorio supruzi.


Inače, njegova verzija događaja bila je skoro identična priči svjedoka koji su prisustvovali pucnjavi.


Posječena drva bila su zaplijenjena još prije pokušaja odvlačenja, a Habib nije dozvolio da se drva odvezu, jer je smatrao da njemu pripadaju, iako su posječena u državnoj šumi.


Da je riječ o čovjeku kratkog fitilja, govori podatak koji su mještani ispričali policiji i novinarima, navodno ga je i on sam potvrdio, a koji govori o tome da je prošle godine zbog porodičnih problema vlastitu kuću polio benzinom i htio je zapaliti.


Simptomatično je i da ubica, neslužbeno saznajemo, iako se godinama bavio tim poslom, nema nijednu prijavu za nelegalnu sječu drva. Mještani i kolege šumari u neslužbenom razgovoru objašnjavaju to činjenicom da su ga se svi bojali, jer je u šumu rijetko išao bez oružja.


Raniji dogovor


Osim Sabahudinu, pritvor je određen i njegovom sinu Arnelu i rođaku Sabitu, koji su, zajedno s njim, prebačeni u pritvor. Sabit je osumnjičen za sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti i za pomaganje počiniocu nakon izvršnog krivičnog djela.
 

Sabit je, zajedno s Arnelom i Sanelom, pokušao oteti mobitel od šumara, kojim je, navodno, cijela drama snimana. Nakon toga je pokušao spriječiti Sabahudina da puca, ali mu je ovaj rekao da ne prilazi, jer će pucati, što je i učinio.


Arnel je tog dana, zajedno s ocem Sabahudinom, dedom Avdom te amidžama Sanelom i Almirom i rođakom Sabitom, dogovorio da se šumarima ne dozvoli da odvezu drvo. Upravo je on u jednom momentu skočio na traktor da otme mobitel od ubijenog Ševke Draginovića, kojim je on sve snimao.


Predao se na nagovor brata


Sabahudin Habib je nakon ubistava pobjegao u šumu, a na nagovor svog brata, nekoliko sati poslije se predao policiji, koja je iste noći, osim Sabahudina, uhapsila i njegovog sina Arnela, brata Sanela i rođaka Sabita.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI