DOK SE NE RAŠČISTE STVARI, NEMA SKUPŠTINSKE VEĆINE

Čavić tvrdi: Partnerstvo sa SDA i Izetbegovićem napravilo je ogromne probleme Savezu za promjene!

Front 25.03.17, 15:57h

Čavić tvrdi: Partnerstvo sa SDA i Izetbegovićem napravilo je ogromne probleme Savezu za promjene!
- Stvari se moraju raščistiti. Dotad smatramo da svima mora biti jasno da skupštinske većine nema – rekao je Čavić

 

 

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je da je partnerstvo s SDA i Bakirom Izetbegovićem "napravilo ogromne probleme Savezu za promjene i da ne mogu prihvatiti da se dalje nastavi djelovanje kao da ništa nije dogodilo".

 

- Stvari se moraju raščistiti. Dotad smatramo da svima mora biti jasno da skupštinske većine nema – rekao je Čavić.

 

Tvrdi i da je krajnje licemerno to što radi SNSD u vezi s izmjenama zakona o akcizama.

 

- Otvarajući pitanja zakona na nivou BiH, koji su uvjet za aranžman s MMF-om, SNSD ima odgovorost da ih i relizuje i to ne samo u RS, već i na nivou BiH. Neprihvatljivo je da, samo zato što su javna preduzeća za puteve nelikvidna i u ogromnim kreditima i lopovlucima u oba entiteta, teret novih zaduženja prebacimo na građane, tako što će poskupiti nafta izmjenama zakona o akcizama – rekao je Čavić na pres-konferenicji u Banjoj Luci.

 

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH stoga neće glasati za zakon o akcizama, jer, kako kaže, nije ispunjen minimalni zahtjev, da se uz izmjene zakona o akcizama uvede i "plavi dizel", kako bi se olakšalo stanje u agraru.  

 

- Ako SNSD želi da natovari namet građanima neka njihovi poslanici dođu na sjednicu i glasaju za taj zakon. Ne radi se o neslaganju u vezi s potrebom finansijske podrške MMF-a RS-u, već o tome da mi nećemo da podržimo novi teret na građane RS – kazao je on.

 

Optužio je Vladu RS-a da je odgovorna za prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH kada su u pitanju zakoni o bankama, jer je potpis premijerke Željke Cvijanović na Pismu namjera s MMF-om.

 

Nakon sjednice Predsjedništva NDP kazao je da će ta stranka nastaviti razgovore s PDP-om o eventualnom zajedničkom izlasku na izbore 2018.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI