METEOROLOZI NAJAVLJUJU

Kraj sunčane idile: Stiže drastična promjena vremena, temperature padaju, a u nedjelju čak i snijeg...

Hronika 24.03.17, 16:30h

Kraj sunčane idile: Stiže drastična promjena vremena, temperature padaju, a u nedjelju čak i snijeg...
Osvježenje uz niže temperature, koje će stići tokom vikenda, i u nastavku prognoznog perioda, tačnije od 27. marta neće se bitnije mijenjati sve do kraja mjeseca

Iznadprosječne temperature za ovo doba godine koje su nas uvele u proljeće, nažalost, neće još dugo trajati. Meteorolozi već za nastupajući vikend najavljuju drastičnu promjenu vremena praćenu padom temperatura i kišom, dok će na planinama ponovo po koja pahulja snijega.    


Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda u naredna tri dana očekuju nas sljedeće vremenske prilike:  


U subotu, 25.03.2017. - u Bosni veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti u noći na nedjelju. U Hercegovini više oblačnosti prije podne. U drugoj polovini dana u većem dijelu Hercegovine se očekuje smanjenje oblačnosti, osim u sjevernim područjima. Prije podne u Bosni rijetko može pasti malo kiše.


U planinskim područjima Bosne i Hercegovine od sredine dana prema poslijepodnevnim satima se očekuju slabiji pljuskovi. Vjetar slab, veći dio dana sjevernog smjera.


U noći na nedjelju vjetar mijenja smijer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 4 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka u Bosni između 13 i 18°C, a u Hercegovini između 20 i 25°C.


U nedjelju, 26.03.2017. - u Bosni i Hercegovini se očekuje jače naoblačenje koje će od sredine dana usloviti kišu i pljuskove. U Hercegovini je moguća grmljavina.


Od večernjih sati na planinama će pasti malo snijega. Padavine nisu obilne, očekuje se između 5 i 10 litara po metru kvadratnom, uz jači pljusak u Hercegovini do 20 litara.


U noći na ponedjeljak prestanak padavina i smanjenje oblačnosti. Ujutro slabo jugo. Od sredine dana vjetar umjerene jačine sjevernog smjera.


Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 3 i 7°C, na jugu zemlje od 7 do 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C.


U ponedjeljak, 27.03.2017. - u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Prije podne više naoblake u istočnim područjima. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog smjera, u Hercegovini umjereno jaka bura.


Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između -1 i 3°C, na jugu zemlje od 3 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje od 13 do 17°C.


Osvježenje uz niže temperature, koje će stići tokom vikenda, i u nastavku prognoznog perioda, tačnije od 27. marta neće se bitnije mijenjati sve do kraja mjeseca.  


Bh. meteorolozi najavljuju nestabilnu sedmicu uz slabije padavine na sjeveroistoku, potom u cijeloj zemlji sunčanije sa nešto nižim, ali još uvijek nadprosječnim temperaturama zraka. Međutim, maksimalne dnevne vrijednosti neće prelaziti 20-ti podeok, već će dostizati između 11 i 16 stepeni.


Hladan talas sa zapada


Hrvatski meteorolozi, pak, najavljuju pad temperatura za cijelu narednu sedmicu te predviđaju da bi se jutarnje temperature početkom aprila mogle ponovo spustiti ispod nule.


Kako prenosi Jutarnji.hr, od nedjelje ujutro u cijeloj Hrvatskoj doći će do znatnog zahlađenja, gorski krajevi Hrvatske mogu očekivati snijeg, a temperature bi, prema sadašnjim prognostičkim modelima, za 7-8 dana i u Zagrebu tokom noći i jutra mogle pasti ispod nule.


Kiša se prognozira i na gotovo cijelom Jadranu, a Slavonijom bi trebala zavladati u nedjelju, uz jutarnje temperature koje bi mogle padati i do 2 stepena.


Hladno vrijeme nastavit će se i sljedeći tjedan, osomito nakon srijede, kada bi dnevne temperature trebale varirati između 2 i 12 stepeni u kontinentalnim krajevima, a glavni bi grad početak aprila mogao čak dočekati i - u minusu!, piše Jutarnji.hr.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)
  

BLIN
KOMENTARI