FOTO/ Kriminalna hobotnica

Domišljati kadrovi SDA: Kako je Zukić zarađivao i legalizirao novac od nezakonitog zapošljavanja?

Hronika 24.03.17, 15:10h

Domišljati kadrovi SDA: Kako je Zukić zarađivao i legalizirao novac od nezakonitog zapošljavanja?
Prema podacima do kojih je Sarajevsko tužilaštvo došlo, za radno mjesto građani su plaćali između 10.000 i 20.000 KM

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je optužnicu protiv nekoliko funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA) zbog nezakonitog zapošljavanja u javna preduzeća i institucije u Federaciji BiH.

 

Među optuženim su generalni sekretar stranke Amir Zukić, te dva potpredsjednika SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, piše Nap.

 

amir-zukic-asim-sarajlic-mirsad-kukic

 

Prema podacima do kojih je Sarajevsko tužilaštvo došlo, za radno mjesto građani su plaćali između 10.000 i 20.000 KM. Još nije poznat tačan broj osoba zaposlenih na ovakav način i gdje su sve tačno zapošljavani. U medijima se najčešće spominje Elektrodistribucija BiH.

 

Tužilaštvo sumnja da je 'mozak' cijele operacije bio Amir Zukić. Prema optužnici, tereti ga se za udruživanje sa nekoliko drugih lica i činjenje ovog nezakonitog djela. Lica koja su se udružila sa Zukićem imala su zadatak tražiti osobe spremne da plate za radno mjesto. Tužilaštvo je kao Zukićeve 'skaute' označilo Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića. Senad Trako je predsjednik BPS-a u Visokom.

 

Tužilaštvo će tokom sudskog procesa dokazivati da su novac koji bi prikupili za radna mjesta prosljeđivali Zukiću. Pretpostavlja se da to nisu radili na volonterskoj osnovi. Za pretpostaviti je da su dio novca ostavljali i za sebe.

 

Zukić je koristio svoj utjecaj kod SDA-ovih direktora i zapošljavao one koji su platili radno mjesto. Teško je vjerovati da su i direktori svoje zadatke izvršavali besplatno. Ili su na taj način vraćali dug za direktorsku poziciju i podršku SDA?

 

amir-zukic

 

Tužilaštvo vjeruje da je u ovoj uhodanoj šemi nezakonitog zapošljavanja značajna bila i uloga Asima Sarajlića i Mirsada Kukića. Tužilaštvo ih tereti za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Sarajlić kao šef Kadrovske komisije SDA, a Kukić kao predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u Tuzli mogli su biti snažan suport Zukiću. Tamo gdje bi Zukiću 'zakočilo', bili su u poziciji da otkoče.

 

U akciji „Bosna“ u avgustu 2016. prvo je uhapšen direktor Elektrodistribucije BiH Esed Džananović, Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako te Ramiz Karavdić. Istraga je potom proširena i na Zukića i njegovog vozača Seida Fazlagića, a zatim na Kukića i Sarajlića. Sve ukupno optužnica je podignuta protiv devet ljudi. Sedam ih je već u pritvoru. Kukić i Sarajlić trenutno su na slobodi.

 

Novac koji je zaradio na nezakonit način Zukić je, čini se, uglavnom ulagao u nekretnine. Mediji su ranije pisali o Zukićevom impozantom imanju u blizini Visokog te vili na Grbavici. Vrijednost ovih nekretnina procjenjuje se na više stotina hiljada KM. Prije nekog vremena Zukićeva vila sa Grbavice prodavala se za oko 1,5 miliona KM.

 

Da bi koliko-toliko legalizirao porijeklo imovine Zukić se mogao koristiti sa više trikova. Jedan od načina su i krediti kod komercijalnih banaka, iz kojih je Zukić mogao legalno finansirati gradnju luksuznih objekata. I zaista, Zukić je u imovinskom kartonu naveo kredit od 260.000 KM. Taj kredit je mogao vraćati od plaće koju je primao kao SDA-ov poslanik u Parlamentu FBiH i kao sekretar stranke. Sve skupa nešto više od 5.000 KM. Nelegalno stečenim novcem mogao je pokrivati dnevne troškove. Ko može ući u trag koliko je Zukić nelegalno stečenog novca puštao dnevno na ručkove, odijela, gorivo...?

 

(nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI