Nova predstava East West Centra

U petak premijera 'Rašomona': Svi priznaju zločin, a ubica je samo jedan

Kultura 23.03.17, 13:37h

U petak premijera 'Rašomona': Svi priznaju zločin, a ubica je samo jedan
Rjunosuke Akutagava, jedan od najvećih japanskih pisaca, postao je svjetski klasik početkom 20. stoljeća kada je napisao svoje kratke priče. “Rašomon” i “U lugu” su njegova remek-djela prema kojima je Akira Kurosava snimio film “Rašomon.” Ovaj Oskarom nagrađeni film smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena

 

Mladi tim East West Centra Sarajevo napravio je neočekivanu predstavu o svijetu koji nam stalno izmiče u svojoj protivriječnosti i surovosti. Riječ je o predstavi koju je na daske postavio Irfan Avdić prema djelu japanskog pisca Rjunosuke Akutagave.

 

Sve je nezivjesno i ni u šta više nismo sigurni. Kako utvrditi istinu u svijetu protivrječnih informacija? Da li je moguće biti dobar u lošem svijetu? Da li se moguće izboriti sa svijetom punim zločina, prevare, otimačine, beznađa?

 

Glumci Sanela Krsmanović Bistrivoda, Dženana Džanić, Amar Čustović, Dražen Pavlović i Kemal Rizvanović igraju furiozno, a reditelj Irfan Avdić nas mudro zavodi u misteriju čije rješenje neprekidno izmiče pred našim očima. Vizuelnu čaroliju kreirali su kostimografkinje Vanja Ciraj i Irma Saje, uvijek nove i drugačije, i scenograf Vedad Orahovac, arhitekta tajanstvene geometrije. Koreograf Thomas Steyaert inpiraisan je tajanstvenim japanskim plesom buto.

 

rosomon-predstava

 

Rjunosuke Akutagava, jedan od najvećih japanskih pisaca, postao je svjetski klasik početkom 20. stoljeća kada je napisao svoje kratke priče. “Rašomon” i “U lugu” su njegova remek-djela prema kojima je Akira Kurosava snimio film “Rašomon.” Ovaj Oskarom nagrađeni film smatra se jednim od najboljih filmova svih vremena.

 

Premijera predstave zakazana je za petak, 24. marta u 19.30 sati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Grbavica, a prva repriza za 25. mart u 19.30. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI