Naredno ročište 6. aprila

Počeo glavni pretres u predmetu Sanjin Sefić i ostali

Hronika 21.03.17, 12:13h

Počeo glavni pretres u predmetu Sanjin Sefić i ostali
Sefićev branilac Kerim Čelik je mišljenja da će kroz proces dokazati da saobraćajna nesreća nije onakva kako je u optužnici Tužilaštva KS predstavljena

 

Glavni pretres u predmetu Sanjin Sefić i ostali počeo je danas u Sudu Kantona Sarajevo čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi odbrane prvooptuženog.

 

Tužilac Mladen Vukojičić najavio da će pred Sud biti izvedeno 14 svjedoka, očevidaca te nekoliko vještaka različitih struka, u namjeri da dokažu da je saobraćajna nesreća koja je za posljedicu imala smrt dvije mlade osobe propust Sanjina Sefića. Najavljeno je iznošenje mnoštva materijalnih dokaza.

 

Sefićev branilac Kerim Čelik je mišljenja da će kroz proces dokazati da saobraćajna nesreća nije onakva kako je u optužnici Tužilaštva KS predstavljena. 

 

Smatra da Tužilaštvo ima materijalne dokaze, ali da su oni u vezi s pomaganjem počiniocu, a ne u vezi sa samom nesrećom.  

 

U predmetu su još četiri osobe: Sara Sefić, Dino Alić, Amar Salihović i Suad Nišić. Svi oni, zajedno sa Sanjinom Sefićem, ostali su pri iskazu da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

 

Tužilaštvo ostale iz predmeta tereti da su pomogli Sanjinu Sefiću da pobjegne iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prijelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoći počiniocu nakon izvršenog krivičnog djela. Sauda Nišića tereti se da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.

 

Naredno ročište najavljeno je za 6. april kada će biti saslušana prva dva svjedoka Tužilaštva KS-a.

 

Prvom glavnom pretresu prisustvovale su, kako su se novinarima predstavile, članice neformalne grupe studentica Filozofskog fakulteta Odsjeka psihologije. Najavile su da će pratiti čitav proces.

 

Tužilaštvo Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra prošle godine u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne, vozeći automobil golf VI brzinom od 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio studentice Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega se udaljio s mjesta nesreće, čime je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nezgode.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI