Guverner Centralne banke BiH

Softić naglasio: Stabilna CBBiH doprinosi pripremljenosti zemlje u procesu EU integracija

Hronika 21.03.17, 08:35h

Softić naglasio: Stabilna CBBiH doprinosi pripremljenosti zemlje u procesu EU integracija
Zajedno sa zemljama kandidatima, Centralna banka učestvuje u ministarskom dijalogu o ekonomskim politikama koji se održava u Briselu

 

Stabilna i jaka Centralna banka doprinosi boljoj pripremljenosti čitave zemlje u procesu EU integracija, izjavio je za novi broj magazina "Start" guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

 

- Za ovaj proces smo se u potpunosti organizovali. Učestvovali smo u popunjavanju upitnika o oblasti ekonomskih kriterija i sedam poglavlja. Aktivno sarađujemo s nadležnim institucijama i tijelima BiH, mislim na direkcije, agencije, ministarstva. Dajemo aktivan doprinos u izvještavanju BiH ka Evropskoj komisiji kroz sljedeće izvještaje: izrada priloga za godišnji izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija; izrada Programa ekonomskih reformi i EU-BiH interinstitucionalnom pododboru za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku; ispunjavamo sve zahtjeve izvještavanja ka Eurostatu koji se očekuju od zemlje - kazao je Softić.

 

Isto tako, zajedno sa zemljama kandidatima, Centralna banka učestvuje u ministarskom dijalogu o ekonomskim politikama koji se održava u Briselu, dodao je.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI