komemoracija u sarajevu

Prijatelji i kolege oprostili se od novinara Bude Vukobrata

Hronika 20.03.17, 13:47h

Prijatelji i kolege oprostili se od novinara Bude Vukobrata
Bivši direktor BHRT-a i dugogodišnji novinar Mehmed Agović je rekao da je Vukobrat bio čovjek koji se odlikovao brojnim vrijednostima

 

Mala je danas bila sala Media centra Sarajevo da primi sve one koji su na komemoraciju došli da se kao prijatelji i kolege poštovaoci oproste od Bude Vukobrata. Novinara i čovjeka, profesionalca.

 

Bivši direktor BHRT-a i dugogodišnji novinar Mehmed Agović je rekao da je Vukobrat bio čovjek koji se odlikovao brojnim vrijednostima.

 

- Za njega sa sigurnošću mogu reći da je bio prijateljski postavljen prema svima s kojima se družio, radio - rekao je Agović, dodavši da je nesebično svoje znanje prenosio mlađim kolegama.

 

Predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković naveo je da se Budo bavio najrazličitijim životnim temama, ali da se ponajviše posvećivao kulturi.

 

On je ovom prilikom istakao osobitost koja je krasila i po kojima su se pamtili Budini prilozi.

 

- Njegovo profesionalno iskustvo ostavlja primjer kako biti i ostati svoj na trnovitom putu kakav je novinarski - rekao je Divković.

 

Naglašava da je novinar koji je volio i, što je rijetkost, poštovao svoju profesiju.

 

Urednik Radija Slobodna Evropa Milenko Voćkić u izjavi medijima rekao je da će Budu Vukobrata pamtiti po velikoj ljudskosti, humanosti.

 

- Pamtim ga i po tome što je imao izuzetno široko polje zanimanja. Imao je široko obrazovanje i uvijek je nalazio prave odgovore na brojna pitanja - rekao je Voćkić.

 

Kako se više puta moglo čuti danas od njegovih kolega i prijatelja, Budo Vukobrat bio je prije svega dobar čovjek.

 

Budo Vukobrat, novinar Radija Slobodna Evropa, doajen bosanskohercegovačkog novinarstva preminuo je 14. marta.

 

Novinarstvom se počeo baviti 1973. godine nakon što je stekao diplomu Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Počeo je kao reporter na Televiziji Sarajevo i do 1993. godine u toj TV kući prošao sve profesionalne faze, od novinara-saradnika do samostalnog urednika-komentatora.

 

Godine 1994. postao je dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Skoplja, odakle je 1999. prešao u redakciju u Sarajevu.

 

Od tada, u programima Radija Slobodna Evropa, bio je svakodnevno angažovan na novinarskim i uredničkim poslovima radioemisija i Magazina TV Liberty. Bio je aktivan u radu novinarskih udruženja i projektima koji su afirmirali profesionalne i etičke standarde u novinarstvu.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI