ukinut kućni pritvor

Naser Keljmendi pušten da se brani sa slobode

Hronika 18.03.17, 17:26h

Naser Keljmendi pušten da se brani sa slobode
Keljmendiju je ukinut pritvor, jer prema stavu sudskog vijeća, dosad sprovedeni dokazi su takvi da ne pokazuju da je obavezno da okrivljeni dalje ostane u pritvoru

 

Sudsko vijeće Euleksa ukinulo je kućni pritvor Naseru Keljmendiju, optuženom za organizovani kriminal i druga krivična djela, prenijeli su mediji.

 

Keljmendiju je ukinut pritvor, jer prema stavu sudskog vijeća, dosad sprovedeni dokazi su takvi da ne pokazuju da je obavezno da okrivljeni dalje ostane u pritvoru.

 

Keljmendija je u maju 2013. uhapsila Kosovska policija, na osnovu međunarodne potjernice koju su izdale vlasti u BiH i od tada se nalazio u pritvoru na Kosovu.

 

Krajem februara ove godine klasičan pritvor mu je zamijenjen kućnim, a sada je prvostepenom odlukom ukinuta i ta mjera.

 

Specijalno Tužilaštvo Kosova pri Osnovnom sudu u Prištini podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv optuženog Nasera Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i "organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine".

 

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju, prenosi Tanjug.

 

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motivisanim, jer je bio "sponzor političara koji danas nisu na vlasti".

 

Specijalno tužilaštvo je navelo i da je 1. juna 2012. Odsjek za trezor Sjedinjenih Američkih Država, Nasera Keljmendija identifikovao u skladu sa Zakonom o inostranim šefovima narkotika, kao trgovca narkoticima, prenijeli su mediji.

 

(Fena/mr)
 

BLIN
KOMENTARI