'Štitio interese Srbije'

Vučić otkrio detalje: Evo šta je istina o sukobu s kosovskim premijerom na večeri u Sarajevu

Front 16.03.17, 16:03h

Vučić otkrio detalje: Evo šta je istina o sukobu s kosovskim premijerom na večeri u Sarajevu
Za danas je planiran i susret Vučića s predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu

 

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas u Sarajevu da ne smije odgovoriti da li vjeruje u stabilnost regiona zbog svih problema, ali je najavio da će dati sve od sebe, uložiti maksimalne napore kao i sve vrijeme ovog svijeta za postizanje stabilnosti i mira u regionu.

 

Najavio je i da će raditi na intenziviranju razgovora između Srba i Bošnjaka jer smatra da je to za dvije zemlje od presudnog značaja, istaknuo je to nakon sastanka premijera zapadnog Balkana, naglašavajući da je svaki razgovor blagorodan i djelotvoran.

 

Pojasnio je da su danas bili dobri razgovori, posebno jer su, kaže, Bosna i Hercegovina i Srbija imale gotovo istovjetne prijedloge i gotovo u svemu su se usaglasili pred predstavnicima Evropske unije.

 

- To je veoma važno i zbog mogućnosti formiranja zajedničkog tržišta u budućnosti i zbog zajedničkih infrastrukturnih projekata. U tom smislu napravili smo važan korak unaprijed. Ono što je bilo u prošlosti nismo spominjali niti ono što je bilo u baš bliskoj prošlosti. To govori o tome koliko želimo pričati, ali i koliko razmišljamo i ponašamo se odgovorno - podvukao je Vučić.

 

Istaknuo je da je bilo razgovora o problemima između zemalja jer se oni ne mogu zaobići, ali dobro je, kaže, da se razumije šta se može uraditi i šta ne može.

 

Na pitanje novinara da li je bilo rasprave s premijerom Kosova Isom Mustafom na sinoćnjoj večeri u Sarajevu, Vučić je kazao da ga je samo pitao da li je "sam to smislio ili mu je neko pomogao" kada je u pitanju Odluka o prijenosu vlasništva nad nepokretnom imovinom Srbije na teritoriji Kosova na ime Kosova kao vlasnika te imovine.

 

Ponovio je da sinoć nije bilo incidenata nego su se pristojno postavila pitanja, ali o njima nije želio govoriti jer Mustafa nije bio prisutan kada je Vučić davao izjavu medijima.

 

Premijeri zemalja zapadnog Balkana okupili su se danas u Sarajevu na sastanku čiji je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kako bi razgovarali o zajedničkim regionalnim projektima.

 

Bio je to prvi put da se organizirao sastanak premijera kojem prisustvuju svi premijeri. Tako su u Sarajevu bili premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije Aleksandar Vučić, Duško Marković, Emil Dimitrev, Isa Mustafa i Edi Rama.

 

Sastanku je prisustvovao i komesar EU za politiku susjedstva i proširenja Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Republike Italije Angelino Alfano jer je Italija domaćin samita zapadnog Balkana koji bi u julu trebao biti održan u Trstu.

 

Za danas je planiran i susret Vučića s predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI