Optužbe se nastavljaju

Erdogan: Holanđane smo upoznali kad je u Srebrenici ubijeno 8.000 Bošnjaka

Front 15.03.17, 10:10h

Erdogan: Holanđane smo upoznali kad je u Srebrenici ubijeno 8.000 Bošnjaka
Rekavši da će i Holandija shvatiti koliko je velik turski narod, Erdogan je kazao da se ova tema neće zatvoriti čak ni ako se uputi izvinjenje te da će se uraditi sve ono što nalaže pravo

 

Čak ni u ratu se ne otvara oružana vatra na zdravstveno osoblje. Ali, to nije slučaj ako su u pitanju Holanđani. Mi smo njih upoznali još u Srebrenici. Njihov karakter i čast smo spoznali kada je u Srebrenici ubijeno 8.000 Bošnjaka. Neka nam niko ne drži lekcije o civilizaciji. Čelo i obraz ovog naroda su čisti, a njihovi su potpuno crni, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

 

U obraćanju prisutnima jučer u Kongresnom centru Bastepe u Ankari povodom Praznika medicinara, turski predsjednik Erdogan je komentirao nedavni skandal u Rotterdamu kada je vlada te zemlje otkazala gostoprimstvo turskim ministrima, a policija brutalno intervenirala na okupljene turske državljane koji su u Rotterdamu protestirali protiv vraćanja ministrice porodice Fatme Betul Sayan Kaye u Njemačku.

 

Istakavši da su neke evropske zemlje postale igračke rasističkih i fašističkih partija, Erdogan je kazao da su sagovornike u Evropi svakom prilikom upozoravali na povećanje rasizma, no da će najveću štetu od toga opet vidjeti Evropa.

 

Rekavši da ono što se u subotu u Rotterdamu dogodilo nije bio samo napad na tursku ministricu već na međunarodnu diplomatiju, Erdogan je kazao da Holandija ovom prilikom pogazila Bečku konvenciju.

 

Rekavši da su sve zemlje koje su podržale Holandiju izgubile poštovanje, Erdogan je kazao:

 

¨Njemačka kancelarka kaže da je uz Holandiju. Svjesni smo da ni ti nisu drugačija od njih. Drugo ništa i ne očekujemo¨.

 

Analizirajući izbore koji će se danas održati u Holandiji, Erdogan je pozvao turske državljane koji žive tamo da ne daju glas vladajućoj stranci i rasistima.

 

Rekavši da će i Holandija shvatiti koliko je velik turski narod, Erdogan je kazao da se ova tema neće zatvoriti čak ni ako se uputi izvinjenje te da će se uraditi sve ono što nalaže pravo.

 

¨Evropa je bitan kontinent koji se neće prepustiti volji hajduka¨, rekao je Erdogan i pozvao cijeli svijet da pokaže svijest povodom ove teme.

 

¨Obračun za ono što su nam učinili završit ćemo pravom i diplomatijom. Koristeći sve platforme intenzivnije ćemo se boriti protiv ksenofobije i islamofobije¨, rekao je predsjednik Erdogan, prenosi portal TRT-a.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI