jača li talas populizma u eu?

Danas parlamentarni izbori u Holandiji: U fokusu desničarski populista Wilders

Front 15.03.17, 09:14h

Danas parlamentarni izbori u Holandiji: U fokusu desničarski populista Wilders
Ipak, i s pobjedom Wildeersove Partije za slobodu (PVV), male su šanse da on učestvuje u vladi jer je neomiljen kod drugih stranaka

 

U Holandiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli da pokažu da li jača talas populizma u Evropskoj uniji uoči glasanja u dvije najveće članice Unije.
U centru pažnje je ekstremno desničarski populista, euroskeptik i protivnik islama Geert Wilders koji je dugo vodio u anketama- piše Srna, a prenose Vijesti.ba.

 

Ipak, i s pobjedom Wildeersove Partije za slobodu (PVV), male su šanse da on učestvuje u vladi jer je neomiljen kod drugih stranaka. PVV, prema anketama, gubi podršku u posljednje vrijeme, ali je i dalje je vrlo blizu liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju premijera Marka Ruttea.

 

Većinu od 150 poslanika teško da može da osvoji neka partija jer ankete nijednoj stranci ne daju preko 20 posto, pa bi vladajuću većinu moglo da čini i pet partija.

 

Komentatori iz inostranstva pažljivo prate holandske izbore kao mogući indikator da li se dalje širi talas populizma na kojem su Britanci glasali za Brexit, a Amerikanci izabrali Donalda Trumpa za predsjednika. Ove godine će se u EU održati i važni izbori u još dvije zemlje. Krajem aprila održava se prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, a u septembru parlamentarni izbori u Njemačkoj.

 

Mada se i u Holandiji špekuliralo o mogućem izlasku iz EU, među Holanđanima je nakon referenduma u Velikoj Britaniji pala podrška za izlazak iz Unije i čak je Wildersova partija smanjila retoriku protiv Brisela dok se fokusirala na pitanje migracija i kulture.

 

Wilders se zalaže za zatvaranje granica za imigrante iz muslimanskih zemalja, zatvaranje džamija i zabranu Kur'ana. Mada će Wilders teško igrati neku ulogu u vladi, dio njegove platforme su prihvatile i druge partije kako bi privukle njegove glasače.

 

Rutte ima malu prednost nad Geertom Wildersom u zadnjim objavljenim anketama.

 

Ipak, s obzirom na veliki broj neodlučnih birača i marginu pogreške, teško je reći ko će biti pobjednik na izborima, saopćile su agencije koje su provele ankete.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI