Sastanak u Istočnom Sarajevu

Zvizdić, Novalić i Cvijanović o akcizama, EU integracijama i MMF-u

Front 14.03.17, 18:00h

Zvizdić, Novalić i Cvijanović o akcizama, EU integracijama i MMF-u
Federalni premijer Fadil Novalić pojasnio je da su predstavnici entitetskih vlada danas postigli saglasnost da daju podršku izmjenama i dopunama zakona o akcizama u sferi nafte i nafnih derivata, uključujući biodizel, biotečnost i lož-ulje

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da su današnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH i Kolegija za evropske integracije bile vrlo konstruktivne i uspješne.

 

Naveo je da je u pauzi između sjednica razgovarano o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, te da su sve institucije opredijeljene da budu realizirane potrebne mjere kako aranžman s MMF-om ne bi bio ugrožen, jer je taj aranžman vezan i sa Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

 

Zvizdić je precizirao da je usvojen izvještaj o izvrešnju budžeta Fiskalnog vijeća, kao i budžet za 2017., a da je na Kolegiju usvojeno uputstvo za formiranje 13 ministarskih konferencija kojim će biti pokrivene sve oblasti vezane za evropski put BiH, te dogovoreno imenovanje tematskih radnih grupa koje će objediniti odgovore svih institucija na pitanja iz Upitnika EK-a.

 

Federalni premijer Fadil Novalić pojasnio je da su predstavnici entitetskih vlada danas postigli saglasnost da daju podršku izmjenama i dopunama zakona o akcizama u sferi nafte i nafnih derivata, uključujući biodizel, biotečnost i lož-ulje.

 

Dodao je da je time taj proces pokrenut, uz saglasnost da u narednom periodu rade na balansiranijem pristupu raspodjeli potrošnje i da bude izvršeno poravnanje po osnovu PDV-a između entitetskih vlada.

 

Novalić je pozvao i druge institucije koje učestvuju u tom procesu, poput Uprave za indirektno oporezivanje, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, da učine sve da ta mjera što skorije bude provedena jer je rok 24. mart.

 

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da su sada stečene pretpostavke da sve što su institucije pojedinačno radile na svojim nivoima bude objedinjeno na adekvatan način i u roku proslijeđeno Evropskoj komisiji.

 

Pojasnila je da je ostalo još malo vremena za ispunjavanje svih mjera do roka koji je postavio MMF, ali da vjeruje da će uspjeti sve završiti na vrijeme.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI