Optužen u predmetu 'Bosna'

Advokat Asima Sarajlića: Moj klijent optužen je na osnovu jedne besmislene rečenice!

Front 14.03.17, 16:50h

Advokat Asima Sarajlića: Moj klijent optužen je na osnovu jedne besmislene rečenice!
Dva puta sam pročitao optužnicu i zaista ne znam u čemu je odgovornost gospodina Sarajlića prema opisu inkriminacije

 

Asim Sarajlić, zastupnik SDA u državnom parlamentu i visoki funkcioner ove stranke, jedan je od deveterice optuženih u predmetu "Bosna" koji se, između ostalog, terete za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, te krivično djelo protuzakonito posredovanje.


Sudeći po navodima optužnice, Tužilaštvo KS prikupilo je obiman dokazni materijal protiv većine osoba iz navedene grupe, a posebno protiv generalnog sekretara SDA Amira Zukića i Safeta Bibića, glavnog tehničara Klinike za otorinolaringologiju KCUS-a. Međutim, ime Asima Sarajlića u optužnici se spominje samo na jednom mjestu, u opisanom događaju od 15. avgusta prošle godine.

 

- Dana 15. 08. 2016. godine u prostorijama centrale političke stranke SDA u Sarajevu, u ulici Mehmeda Spahe, prije sastanka Predsjedništva stranke SDA, a u odvojenoj prostoriji u kojoj su sami sjedili Amir Zukić, Asim Sarajlić, Mirsad Kukić i O.Š., koji ih je upoznao da njegov sin još nije počeo da radi, da bi potom Amir Zukić putem svog mobilnog telefona broj ............ pozvao Eseda Džananovića na njegov mobilni telefon broj ............. rekavši mu "evo me sa Asimom, s Kukićem i sa O., i završi za ono O. gore dijete, do tebe je, evo sva četvorica slušamo ako bude kakvih zajebancija, Kukić Mirsada zovi", nakon čega je mobilni telefon od Amira Zukića preuzeo Asim Sarajlić, te na pitanje Eseda Džananovića "jel Kukić dao zeleno svjetlo", Asim je odgovorio "jest jest evo ga kod mene" nakon čega je telefon od Asima Sarajlića preuzeo Mirsad Kukić, te mu je Esed Džananović obrazložio da je obavio razgovore sa dvojicom izvršnih direktora, te da su se dogovorili da će se to rješavati, na šta mu je Kukić Mirsad odgovorio "ma ja" – navodi se u dijelu optužnice u kojem se spominje Sarajlić.

 

Sarajlićev advokat Fahrudin Ibrišimović medijima je reako da su navedene optužbe protiv njegovog klijenta "potpuno besmislene".

 

- Dva puta sam pročitao optužnicu i zaista ne znam u čemu je odgovornost gospodina Sarajlića prema opisu inkriminacije. U svojoj praksi se još nikada nisam susreo sa ovakvim slučajem. Mislim da tužioci moraju biti pravi mađioničari da bi postigli da neko bude osuđen na temelju ovakvih navoda iz optužnice. Ne znam gdje je tu radnja izvršenja krivičnog djela koje se stavlja na teret mom klijentu - kaže Ibrišimović.

 

Dodaje kako je apsurdno da će Sarajlić mjesecima morati ići na sudska ročišta zbog jedne jedine rečenice iz optužnice, u kojoj na pitanje Eseda Džananovića "jel Kukić dao zeleno svjetlo", on odgovara: "Jest, jest, evo ga kod mene."

 

- Kakva je tu trgovina uticajem? To zaista nema nikakvog smisla. Jedino što je tačno u toj optužnici je da je Asim Sarajlić visoki dužnosnik SDA - kaže Ibrišimović.


Sam Sarajlić izjavio je nakon podizanja optužnice da je "apsolutno nevin", te da će to i dokazati na sudu.

 

- Ono što mi se stavlja na teret nema apsolutno nikakvog smisla. Ne bih ništa više komentirao da ne bih slučajno nešto nepromišljeno kazao i ugrozio možda neke istrage koje Tužilaštvo radi. Sa svojim advokatom ću se odazvati, vjerujem u pravosudni sistem ove zemlje, a nadam se da su i oni svjesni svoje odgovornosti u provođenju Krivičnog zakona i Federacije BiH i BiH - rekao je Sarajlić.

 

(Vijesti.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI