Predsjedavajući Vijeća ministara BiH tvrdi

Zvizdić: Dačićeva bojazan je neopravdana, premijeri su u Sarajevu među prijateljima

Front 14.03.17, 16:26h

Zvizdić: Dačićeva bojazan je neopravdana, premijeri su u Sarajevu među prijateljima
Najavio je da će svi premijeri doći među prijatelje i u zemlju koja će ih dočekati na profesionalnom, dobrosusjedskom i domaćinskom nivou

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je bojazan šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića, da bi se na samitu premijera zemalja zapadnog Balkana 16. marta u Sarajevu mogla ponoviti situacija iz Potočara u julu 2015., potpuno neopravdana i neutemeljena.

 

- Premijeri zemalja zapadnog Balkana su naši dragi gosti i prijatelji Bosne i Hercegovine, a posebno premijer Srbije Aleksandar Vučić za koga sam više puta rekao da je pokazao državničku hrabrost i mudrost, te je u svakom momentu na ispravan način definirao odnose između Srbije i BiH - istakao je Zvizdić.

 

Najavio je da će svi premijeri doći među prijatelje i u zemlju koja će ih dočekati na profesionalnom, dobrosusjedskom i domaćinskom nivou.

 

Istakao je da će samitu prisustvovati evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano radi pripreme za naredni samit koji će biti održan u julu u Italiji.

 

Naglasio je da će u fokusu razgovora biti regionalni projekti i povezivanje u transportnoj i energetskoj infrastrukturi, te sadržajnijoj ekonomskoj razmjeni, jer je put ka EU zajednički cilj.

 

- Sve to vodi ka relaksaciji odnosa u regionu, a mir i stabilnost su nam najvažniji prioriteti tako da ćemo zajedno s predstavnicima EU raditi na jačanju regulatornog okvira i formiranja jedinstvenog tržišta na zapadnom Balkanu  da bismo imali bolji ambijent i kapacitete za privlačenje stranih investicija - kazao je Zvizdić.

 

Dodao je da će pokušati formirati zajedničke institucije i unije da bi unaprijedili trgovinsku razmjenu zemalja regiona, te predložiti konkretne infrastrukturne projekte koji bi na samitu u Italiji trebali dobiti i konačnu potvrdu.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI