Završen sastanak u Banjaluci

Dodik: Želimo stabilizovati odnose Srba i Hrvata; Čović: Ne smiju se zloupotrebljavati ovlasti u ime jednog naroda

Front 14.03.17, 11:42h

Dodik: Želimo stabilizovati odnose Srba i Hrvata; Čović:  Ne smiju se zloupotrebljavati ovlasti u ime jednog naroda
Čović je naglasio da vjeruje da će biti potrebe da se mnogo dinamičnije razgovara u BiH, a nakon krize izazvane podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije


Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZBiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjoj Luci da se situacija u BiH mora stabilizirati te da se umjesto sukobima, treba okrenuti napretku, posebno gospodarskom.

 

Čović je naglasio da vjeruje da će biti potrebe da se mnogo dinamičnije razgovara u BiH, a nakon krize izazvane podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

 

Nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom, Čović je istakao da želi da se jasno stavi do znanja da se ne smiju zloupotrebljavati ovlasti u ime jednog naroda, stranke i osobe te da se u spomenutom slučaju "pokušalo izigrati i bošnjački narod".

 

Sreća je, kaže, da je odgovor na zahtjev za reviziju brzo stigao i da je izbjegnuta dublja kriza.

 

-Jasno da je došao kraj zloupotrebama u predstavljanju organa BiH na vanistitucionalan način – rekao je i Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH i predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem.

 

Na sastanku je zaključeno i da je veoma važno da se ojačaju principi kako se dolazi do zajedničkih odluka te da se moraju poštovati organi BiH.

 

Podržao je princip da nijedan narod drugom ne bira političke predstavnike.

 

RS, ustvrdio je Dodik, nije zadovoljna aktivnostima vlasti na nivou BiH, te očekuje da Vijeće ministara BiH ostvaruje koordinaciju s vladama entiteta.


Bilo je riječi i o saradnji SNSD-a i HDZ-a, koja je ocijenjena dobrom te nije usmjerena protiv nekog trećeg.

 

-Naša ambicija jeste da na dugoročnoj osnovi stabilizujemo odnose dva naroda, ne na štetu trećeg. Bošnjaci nas ne mogu posmatrati na način da nas mogu majorizovati i pozivamo ih na razgovore na ravnopravnoj osnovi - rekao je Dodik.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI