Građanski savez

Ono što je Boban radio s Karadžićem 1992. godine, Čović je učinio s Ivanićem 2017. godine

Front 14.03.17, 10:20h

Ono što je Boban radio s Karadžićem 1992. godine, Čović je učinio s Ivanićem 2017. godine
Odgovor na hrvatski nacionalizam i na politiku Dragana Čovića i neoustaškog HDZ-a je jedino snažan povratak građanskoj politici i građanskim vrijednostima, smatraju u GS

 

Građanski savez BiH (GS) smatra da izjave Dragana Čovića da bi odbio da podrži zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u tužbi protiv Srbije i odluka da to ne učini predstavljaju nastavak zajedničkog zločinačkog poduhvata Herceg-Bosna drugim sredstvima.

 

- Ono što je Mate Boban radio sa Radovanom Karadžićem u Gratzu 1992. godine, Čović je učinio sa Mladenom Ivanićem 2017. godine. Nema nikakve sumnje da bi Čović ponovio i ono što je Boban uradio 1993. godine ako bi imao sličnu priliku. Nažalost, to danas ne vide samo njegovi koalicioni i strateški partneri iz Sarajeva, kako Bakir Izetbegović tako i oni koji se sada Čoviću bacaju u naručje umjesto Izetbegovića.

 

Čović je potvrdio ono što mi u GS-u govorimo sve vrijeme da je zahtjev za reviziju presude MSP-a propao zbog njega. Otvoreno preglasavanje matematičke većine građana je Čovićev odgovor na politiku ustupaka i kapitulantstva koji su do sada vodili njegovi koalicioni partneri SDA i SBB. GS podsjeća građane da su se Čovićevi koalicioni partneri utrkivali u tome da mu isporuče ekonomski osnov za obnavljanje Herceg-Bosne. Njegov glas protiv zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije zbog Kršenja konvencije o genocidu je čin političke obnove Herceg-Bosne.

 

Nažalost, samo Izetbegović i Radončić, odnosno SDA i SBB to nisu htjeli da vide. Ili su saučestvovali u tome - stoji u saopćenju GS.

 

GS smatra da je Čovićevo odbijanje da podrži reviziju kraj prije svega SDA-ove politike vezivanja zastava sa hrvatskim nacionalizmom koja je je započeta 1990. Hrvatski nacionalizam cjelovitu Bosnu i Hercegovinu doživljava kao svoj centralni problem. Odgovor na hrvatski nacionalizam i na politiku Dragana Čovića i neoustaškog HDZ-a je jedino snažan povratak građanskoj politici i građanskim vrijednostima. Samo onda kada Bosna i Hercegovina pripada svojim građanima prije svega, moguće je da svi oni ili bilo koji od njih očekuje pravdu.

 

GS smatra da je jedino moguća Bosna i Hercegovina, po mjeri svih, Bosna i Hercegovina u kojoj je svaki njen građanin jednak pred zakonom svakom drugom građaninu, na svakom njenom koraku. Pravljenje zakonske manjine od faktičke većine građana, kao što je u slučaju odluke o reviziji, put je u ozakonjivanje aparthejda. Mi na to nećemo pristati. Sada je također jasno da su izmjene Izbornog zakona postale dimna zavjesa za pravljenje geta za građansku većinu u Bosni i Hercegovini. Mi u GS-u smatramo da bilo kakve izmjene Izbornog zakona moraju početi od provođenja presuda u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić i Pilav. Ponavljamo da ne postoji hrvatsko pitanje, nego isključivo pitanje kriminala u koji je umiješan Dragan Čović po tvrdnjma Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje, saopćeno je iz GS.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI