Izložba na Sarajevskoj zimi

'Fotografije bez emocija' Erola Čolakovića u Novom hramu

Kultura 13.03.17, 12:58h

'Fotografije bez emocija' Erola Čolakovića u Novom hramu
Kao bijeg od sumorne realnosti Čolaković nudi ciklus "Valle Verzaska - Ticino, Švicarska" gdje postaje svojevrsni bilježnik ljepota. Tom prilikom će zajedno s umjetnikom Peterom Grimanijem održati i performans pod nazivom "Gola istina", saopćili su organizatori

 

Sarajevski fotograf, režiser i snimatelj Erol Čolaković Šehić otvorit će u utorak u galeriji Novi hram u Sarajevu izložbu pod nazivom "Fotografije bez emocija" u okviru festivala Sarajevska zima 2017.

 

Fotografije koje će biti predstavljene na izložbi nastajale su od 2013. do 2016. godine, a sastavljena je od nekoliko tematskih cjelina među kojima dominira socio-političko okruženje i autorove refleksije na trenutna stanja ne samo u bh. društvu, već i šire.

 

Kao bijeg od sumorne realnosti Čolaković nudi ciklus "Valle Verzaska - Ticino, Švicarska" gdje postaje svojevrsni bilježnik ljepota. Tom prilikom će zajedno s umjetnikom Peterom Grimanijem održati i performans pod nazivom "Gola istina", saopćili su organizatori.

 

erol-colakovic

 

O svom radu Čolaković kaže: "Jedna od mojih ključnih tema je žena i njen položaj u savremenom društvu. To je evidentno na svakom koraku, kako kroz fotografije tako i kroz knjigu 'Dvojnost' koja je prošle godine izašla u izdanju Buybooka iz Sarajeva. Sopstvena životna i estetska iskustva sa ženama ja sam pretočio u svoje fotografije, tekstove i filmove. Tema žene čak je u nekim vremenima preovladala i moju možda najveću strast, alpinizam i planinu", kaže Čolaković.
 
 
„Ovom postavkom ja se ne udaljavam od teme po kojoj sam na neki način postao prepoznatljiv, jer ova postavka je dio velike cjeline koja nažalost zbog administrativnih, birokratskih i inih razloga realizirana u svom punom kapacitetu kao projekt koji je veliki uspjeh imao u maju prošle godine u Velikom Središtu i Gerasimus muzeju u Srbiji“.
 
erol-colakovic-1
 
 
U sklopu otvaranja kao artefakt autorovog političkog stava biće postavljen tekst „Bosnia esperansa de Europa“, nastao januara 1994. u Barceloni, a performans „Gola istina“ sastoji se i od video rada Petra Grimania i art-filma SANTA.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI