oštar komentar i iz naše stranke

Dennis Gratz o haškoj odbijenici: Porazne su i licemjerne reakcije sva tri člana Predsjedništva BiH!

Front 10.03.17, 16:29h

Dennis Gratz o haškoj odbijenici: Porazne su i licemjerne reakcije sva tri člana Predsjedništva BiH!
Gratz podsjeća da je presudom 2007. Srbija postala prva država u istoriji kojoj je pravomoćno presuđeno po osnovu Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948.

 

Povodom reakcija članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine na odbacivanje zahtjeva za reviziju presude u postupku BiH protiv Srbije, oglasio se Dennis Gratz, predsjednik Glavnog odbora Naše stranke.


 
„Porazne su reakcije sva tri člana Predsjedništva. Predsjedavajući Predsjedništva Mladen Ivanić, koji povodom presude govori o pravnim činjenicama i ‘svom ličnom uspjehu’, licemjerno šuti o presudi iz 2007. godine, kojom je nedvosmisleno utvrđeno da je u Srebrenici izvršen genocid. Ako će da govori o reviziji, onda Ivanić mora da poštuje i presudu o genocidu. U suprotnom, bolje mu je da šuti, jer pokazuje licemjerstvo i bezobzirnost neviđenih razmjera prema žrtvama“, kazao je Gratz.


 
Gratz je dodao da „član Predsjedništva BiH Dragan Čović ništa manje licemjerno reagovao, pokušavajući da na površini ne zauzima nikakav stav, ni za, ni protiv presude, dok je suštinski radio sve da je blokira, čime je još jednom pokazao svoju opredijeljenost da ne poštuje pravdu i žrtve rata, na isti način kao i kada je dočekivao osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića“.


 
Gratz podsjeća da je presudom 2007. Srbija postala prva država u istoriji kojoj je pravomoćno presuđeno po osnovu Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948., te da je bh. javnost deceniju iz te presude i institucije crpila međunarodnopravno priznatu činjenicu ustanovljene odgovornosti Srbije za počinjen genocid u Srebrenici.


 
„Pokušaji Stranke demokratske akcije i Bakira Izetbegovića da svoju grešku prikriju napadima na Sud i kvalifikacijama da je riječ o političkom sudu, samo je nastavak nesmotrenosti i neodgovornosti. Naime, to je ipak Sud na čiju smo se presudu, u kojoj stoji da se desio genocid, pozivali proteklu deceniju, a ako sada krenemo dovoditi u pitanje njegov kredibilitet, kao što čini SDA, možemo samo dati ‘argument’ negatorima genocida. Istinu u genocidu moramo braniti i čuvati u sjećanju, a odnos prema međunarodnim institucijama mora biti mudriji i stručniji nego ovo čemu smo svjedočili“, zaključio je Gratz.


 
Gratz je zaključio da „ako su iscrpljena pravna sredstva pred ovim sudom, nisu još uvijek onda pred Tribunalom, i što je izuzetno važno – nisu iscrpljena naučna sredstva. Rasterećno tereta politikanstva, koje nam je i ovaj put nanijelo štetu, a ne korist – bh. društvo, prvenstveno obrazovne institucije i naučna zajednica moraju nuditi činjenice i istinu, a primarna zadaća politike je sada da rješava nagomilane probleme i osigura miran i dostojanstven život svima u BiH”. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI