ŽIVOT BEZ FLOJDA

Milena Dravić godinu dana nakon smrti partnera i slavnog glumca: Teško mi je, jako teško, bez Dragana...

Nedjeljni magazin 10.03.17, 10:14h

Milena Dravić godinu dana nakon smrti partnera i slavnog glumca: Teško mi je, jako teško, bez Dragana...
Dragan je bio mitska ličnost Čubure i Ateljea 212, savršeni životni i glumački partner Milene Dravić od popularnog šoua "Obraz uz obraz" do neizbežnog novogodišnjeg ciklusa reklama "Grand kafe"


Odlazak Dragana Nikolića, 11. marta 2016., pokazao je da je on prevazišao okvire kinematografije. Da je on možda najznačajnija ličnost domaće pop kulture. Da bi neko bio pop ikona, on jednostavno mora iskoračiti iz šina, iz osnovne profesije i postati simbol nečega mnogo šireg, piše Nedeljnik.rs.


To je bio Dragan Nikolić - zaštitni znak Beograda, a onoj njegovoj fotografiji gde je uslikan u fotelji na Terazijama, nije bilo potrebno nikakvo retuširanje i apdejt s vremenom. Pokazala se kao besmrtna i sada već kultna, a podjednako značajna kao kadar Bitlsa dok prelaze zebru kod Abbey Road studija ili Marlona Branda s padajućom vilicom - čuvenog portreta iz filma "Kum".


Flojd iz filma "Nacionalna klasa" postao je mitska ličnost ne samo Beograda. O tome govori podatak i da je Flojd tokom godina postajao ime auto-škola, karting staza, kafića, auto-servisa... U legendama koje su pratile snimanje filma postoji i ona da je Dragan želeo da se odrekne dublera čak i u opasnim scenama.


Gaga je bio drugar sa statistima, iako je mnogima "uzimao hleb" tako što bi snimao opasne scene, posebno u "Otpisanima", ali i u "Nacionalnoj klasi".


Čitava počast slavnom glumcu locirala se daleko šire od njegove Čubure, čime je dokazana veličina njegove karijere. Dragan je bio drski i neprilagođeni Flojd, Prle iz "Otpisanih", problematični antiheroj iz "Mlad i zdrav kao ruža" - naš odgovor na Aleksa iz "Paklene pomorandže".


Dragan je bio mitska ličnost Čubure i Ateljea 212, savršeni životni i glumački partner Milene Dravić od popularnog šoua "Obraz uz obraz" do neizbežnog novogodišnjeg ciklusa reklama "Grand kafe".


A sada, godinu dana kasnije? Koliko je ovaj grad manje šmekerski, manje nasmejan bez njega? Koliko su vračarske kafe gorče? Ako Beogradu fali Gaga makar onoliko koliko je svojevremeno Gagi falio Beograd, onda za ovaj grad ima nade. O tome govori i umetnička monografija Gospodin mangup, u izdanju Lagune, koja izlazi iz štampe baš ovih dana.


Milena Dravić je ekskluzivno za magazin Nedeljnik opisala svojih i naših dvanaest meseci bez Dragana Nikolića.


"Jako mi je teško bez njega. Dragan jeste simbol Beograda i sav taj fantastičan oproštaj od njega je priznanje koje je on zaslužio odavno", kaže Milena Dravić.


Za Nedeljnik su o "godini bez Gage" govorili i Dušan Kovačević, Milan Vlajčić, Boro Drašković, Draža Petrović, Maja Piščević..., o čemu možete čitati u printanom izdanju magazina.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI