Nakon što je revizija presude pala u vodu

Izetbegović na svim naslovnicama u Srbiji: 'Ima Boga, svetska šamarčina Bakiru', 'Velika srpska pobeda'...

Front 10.03.17, 09:07h

Izetbegović na svim naslovnicama u Srbiji: 'Ima Boga, svetska šamarčina Bakiru', 'Velika srpska pobeda'...
U sjeni predsjedničkih izbora u Srbiji, mnoge tamošnje dnevne novine izvjestile su o odbijanju zahtjeva BiH za reviziju presude. Na naslovnicama uglavnom dominira fotografija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića

 

Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije za genocid nakon što je danas na adresu Predsjedništva BiH stigla odbijenica iz registrara ovog suda.

 

Jučer su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobili pismo od Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojem se navodi da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

 

"Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom 'Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)", stoji u pismu članovima Predsjedništva BiH.

 

U sjeni predsjedničkih izbora u Srbiji, mnoge tamošnje dnevne novine izvjestile su o odbijanju zahtjeva BiH za reviziju presude. Na naslovnicama uglavnom dominira fotografija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

 

Tako tabolodi Informer donosi priču sa naslovom "VELIKA SRPSKA POBEDA Hag odbacio Bakira, NATO šutnuo Tačija".

 

"Izetbegovićeva tužba protiv Srbije pala u Hagu" naslov je teksta u dnevnoj novini Politika. U tekstu se navodi da je Međunarodni sud pravde odbio da se bavi revizijom presude donijete 2007. godine.

 

Kao i u prethodna dva slučaja, i na naslovnoj stranica Kurira je vijest o jučerašnjoj presudi Međunarodnog suda sa naslovom "IMA BOGA Hag odbacio tužbu protiv Srbije, svetska šamarčina Bakiru".

 

 List Alo donosi vijest sa naslovom "Pobeda Srbije: Hag odbacio Bakirovu tužbu".

 

Jučerašnja odluka suda glavna je vijest na naslovnoci Večernjih novosti sa naslovom "Bakirova tužba pala u Hagu" napominjući da je sud utvrdio da pravni zastupnik BiH nije imao legitimitet i da više ne postoji osnov za reviziju procesa protiv Srbije.

 

"Hag nije uvažio zahtev iz Sarajeva protiv Srbije: Odbijena revizija tužbe za genocid" stoji na naslovnici lista Danas.

 

"Odbačen zahtev BiH za reviziju presude protiv Srbije" stoji na naslovnici Dnevnika.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI