Poplave i klizišta ugrožavaju stanovništvo i objekte

Vodostaj na brani Modrac blizu kritične tačke, u Doboj Istoku proglašeno stanje prirodne nesreće

Hronika 08.03.17, 16:02h

Vodostaj na brani Modrac blizu kritične tačke, u Doboj Istoku proglašeno stanje prirodne nesreće
Usljed intenzivnih padavina u protekla 24 sata postoji bojazan za stanje objekata u zonama aktivnih klizišta čime je ugroženo minirnalno sedam stambenih objekata sa porodicama koje u njima borave

 

Vodostaj na brani HA Modrac danas u 12.00 sati bio je 199,59 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jutros u 07.00 nivo je viši za 19 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 76,10 m3/s, podaci su Kantonalnog operativnog centra Tuzlanskog kantona (TK).

 

Prema dopunskom izvještaju o stanju poplava u TK, Općinski  štab civilne zaštite Doboj lstok je danas na Prvoj vanrednoj sjednici donio Odluku o proglašenju   stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane djelovanjem poplava i klizišta na prostoru cijele općine.

 

U protekla 24 sata rijeka Spreča je poplavila oko 150 ha poljoprivrednog zemljišta te zaprijetila da ugrozi poslovanje jednog privatnog poduzeća (d.o.o  "Benjatrans" iz Klokotnice).

 

Istovremeno, vodotok Lukavica je poplavio jedan stambeni objekat sa pratećim pomoćnim objektima u MZ Lukavica Rijeka usljed čega je izvršeno izmještanje  domaćih životinja vlasnika objekta.

 

U naselju Mala Brijesnica od lokalnih bujica jedan stambeni objekat je bio u vodenom okruženju.

 

Usljed intenzivnih padavina u protekla 24 sata postoji bojazan za stanje objekata u zonama aktivnih klizišta čime je ugroženo minirnalno sedam stambenih  objekata sa porodicama koje u njima borave.

 

U općini Gračanica, rijeka Spreča je u porastu, nivo na mjernom mjestu Karanovac iznosi 401 cm, a vodostaj kada se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm. Poplavljeno je oko 80 ha poljoprivrednog zemljišta.

 

U Kalesiji rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i tom prilikom poplavila oko 70 ha poljoprivrednog zemljišta. Svi ostali vodotoci su u porastu.

 

Od OSCZ Gradačac primljena je obavijest da je vodovod Vučkovci, izvorište Domažići poplavljen, te da se voda može koristiti samo za tehničku upotrebu.

 

U općini Srebrenik trenutno stanje nije alarmantno, sve putne komunikacije su prohodne. Poplavljeno je oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta u naselju Špionica.

 

U Živinicama se prati situacija, a pod vodom je oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta u mjestu Dubrave.

 

U Banovićima je zabilježen porast svih vodotoka, pa je tako ugrožen regionalni put Ribnica-Zavidovići kod jezera Breštica.

 

(FENA/Foto: Arhiv Tuzlanski.ba/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI