indikator za probleme

Šta znači tamno crvena, ružičasta i tamno smeđa boja mjesečnice?

ŽENA iN 07.03.17, 20:23h

Šta znači tamno crvena, ružičasta i tamno smeđa boja mjesečnice?
Svijetla mjesečnica može signalizirati nisku razinu estrogena u tijelu

 

Mjesečnica govori jako puno o tvom zdravlju. Američko Sveučilište za porodništvo i ginekologiju savjetuje da se mjesečnica promatra kao vitalni znak zdravlja, na isti način kao što promatramo krvni tlak, puls i temperaturu. Mjesečnica može pružiti detaljan uvid u hormonalnu ravnotežu tijela- piše Zdravakrava.ba.


Svijetlo crvena prema ružičastoj


Svijetla mjesečnica može signalizirati nisku razinu estrogena u tijelu, posebno ako je količina menstrualne krvi manja no inače. Studije su pokazale da intenzivna tjelovježba može sniziti razinu estrogena i tako utjecati na tvoj menstrualni ciklus.

 

Iako ti se možda čini da to i nije neki problem, niska razina estrogena izlaže te većem riziku za razvoj osteoporoze. Osim tjelovježbe, svijetlu i oskudnu mjesečnicu mogu uzrokovati loša prehrana, sindrom policističnih jajnika i približavanje ulasku u menopauzu, prenosi womenshealthmag.com.

 

Vodenasta

U prvom redu, to može biti znak ozbiljnijeg nedostatka hranjivih tvari u organizmu. "Bjelkasta, razrijeđena mjesečnica može biti znak teške anemije", tvrdi ginekologinja Alyssa Dweck.

 

Ako kroz 2 ili 3 ciklusa ne dođe do promjene na bolje, svakako se obrati liječniku radi testiranja krvi. Također, ako imaš suprotan problem - jako obilne mjesečnice zbog kojih mijenjaš uložak ili tampon svakih sat vremena, ne bi bilo loše da prekontroliraš krv. Obilne mjesečnice mogu uzrokovati anemiju.

 

Tamno smeđa


Vjerojatno je riječ o krvi koja se dulje vremena zadržala u maternici i sada izlazi van. Nema razloga za paniku, to je sasvim normalno i svima se ponekad dogodi.

 

Gusta i s ugrušcima


Ovakva mjesečnica može biti simptom niske razine progesterona i vrlo visoke razine estrogena. Dweck smatra da je poneki manji ugrušak s vremena na vrijeme potpuno normalan, ali pojava čestih i velikih ugrušaka može biti znak ozbiljnog poremećaja ravnoteže hormona.

 

Druga, rjeđa, mogućnost su fibroidi maternice - benigne izrasline koje se često javljaju nakon trudnoće. Nisu naročito opasne, ali mogu biti jako bolne. Ultrazvučnim pregledom se može utvrditi jesu li u pitanju fibroidi ili ne.

 

Mješavina sive i crvene


U ovom slučaju, moguće je da se radi o infekciji, bilo gljivičnoj ili spolno prenosivoj, posebice ako je mjesečnica popraćena izrazito neugodnim mirisom.

 

Potrebno ti je odgovarajuće liječenje, nakon što ginekolog pretragama utvrdi o čemu je točno riječ.

 

Kada dođe do spontanog pobačaja, žene ponekad primijete sivkaste ugruške, nalik jetrici, navodi Dweck. Stoga, ako postoji mogućnost da si trudna i primijetiš ovu pojavu, hitno se javi liječniku.

 

Jarko crvena


Boja "normalne" mjesečnice varira od žene do žene, ali u većini slučajeva upravo je jarko crvena boja znak zdrave i uobičajene mjesečnice.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI