REALNA OČEKIVANJA

Počinje Evropsko prvenstvo u dvorani: Tuka u pohodu na plasman u finale u trci na 800 metara

Sport 03.03.17, 07:51h

Počinje  Evropsko prvenstvo  u dvorani: Tuka u pohodu na plasman u finale u trci na 800 metara
Iz Atletskog saveza BiH ističu da, gledajući trenutnu formu atletičara, osamstometraša u Evropi, plasman u finale za najboljeg bh. atletičara je realnost

 

 

Evropsko prvenstvo u dvorani počinje danas u Beogradu, uz učešće oko 1.100 najboljih atletičara iz 48 zemalja koji će se nadmetati u 26 atletskih disciplina u obje kategorije. Bosna i Hercegovina ima svoja tri predstavnika, Amela Tuku, Mesuda Pezera i Rusmira Malkočevića.

 

Tuka će nastupiti u kvalifikacionoj trci na 800 metara, a iz Atletskog saveza BiH ističu da, gledajući trenutnu formu atletičara, osamstometraša u Evropi, plasman u finale za najboljeg bh. atletičara je realnost.

 

- U trkama na 800 metara ove sezone popravljao je rezultate. Prvo je nakon priprema u Portugalu trčao trku na 400 metara u italijanskoj Padovi gdje je postavio državni rekord. Nakon toga, nastupao je u trkama na 800 metara u Dusseldorfu i Birminghamu. Na oba takmičenja je popravljao dvoranski državni rekord. Njegov rezultat, 1:46,59, je u ovoj sezoni treći u Evropi. Ispred njega su Poljak Adam Kszczot i Španac Kevin Lopez. Upravo njih trojica bi se, uz Britanca Langofrda, trebali boriti za medalju u trci na 800 metara - navode iz AS BiH.

 

Kvalifikaciona trka je na rasporedu u 11:35 sati. Amel Tuka nastupa u drugoj kvalifikacionoj grupi, a protivnici su mu Repcik (Slovačka), Borkowski (Poljska), Curran (Irska), Kubista (Češka) i Moya (Andora).

 

U očekivanom nastupu u polufinalu Tuka će trčati u subotu (19.25 sati), dok je finale na programu u nedjelju (17.50).

 

Rusmir Malkočević (AK Sloboda) ima najslabiji rezultat među 29 prijavljenih takmičara u disciplini na 400 m - 48.23 s. Njegove kvalifkacije počinju u 10.40 sati.

 

Naš treći predstvanik na EP-u Mesud Pezer ima deveti rezultat u konkurenciji 23 prijavljena bacača kugle. Dvadesettrogodišnji Zeničanin u Beograd je doputovao s ličnim dvoranskim rekordom 20,37 m, koji je početkom februara postavio u Istanbulu.

 

Pezer će u kvalifikacijama nastupiti u subotu (11 sati), a finale je na programu istog dana od 19.20 sati.

 

Vođa bh. delegacije u Beogradu je selektor muške atletske repezrentacije Elvir Krehmić, a u timu se još nalazi fizioterapeut Roberto Troiani.

 

Na EP učestvuje više od 1.100 najboljih evropskih atletičara i atletičarki iz 48 zemalja, koji će za odličja boriti u dvadeset i šest disciplina. 

 

U dosadašnjoj historiji Bosna i Hercegovina je na evropskim dvoranskim prvenstvima osvojila po jedno zlatno i srebreno odličje u bacanju kugle. Titulu evropskog prvaka 1980. godine u Geteborgu osvojio je Zlatan Saračević, dok je Hamza Alić bio srebreni 2013. godine također u ovom švedskom gradu.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI