pokrenite tijelo

Dosta je izgovora: Naučnici kažu da je deset minuta ovog treninga sve što trebate!

Lifestyle 02.03.17, 14:44h

Dosta je izgovora: Naučnici kažu da je deset minuta ovog treninga sve što trebate!
U danu punom obaveza zaista nije lako pronaći sat vremena za vježbanje, ni ne računajući putovanje do teretane i natrag

 

Od svih izlika koje nam služe da ne vježbamo, nedostatak vremena je ona najpopularnija - a često i najopravdanija.

 

U danu punom obaveza zaista nije lako pronaći sat vremena za vježbanje, ni ne računajući putovanje do teretane i natrag- piše Grazia.hr.


No, nova znanstvena istraživanja pokazuju da vam taj sat nije ni potreban, već će, da održite svoje tijelo zdravim i u kondiciji, biti dovoljno i samo 10 minuta vježbanja na dan. Ali samo ako je riječ o intervalnom treningu visokog intenziteta, popularno nazvanom HIIT (High Intensity Interval Training). 


Također, znanstvenici kažu da vam za ovo nije čak ni potrebno ići u teretanu ili učiti posebne vježbe, već će vam čak i pomoći dobro, staro penjanje uz stepenice - ali samo ako vodite računa o određenoj stvari. 


 
U sklopu istraživanja, znanstvenici su grupi žena koje žive sjedilačkim načinom života dali da odrađuju različite 10-minutne treninge koji su morale izvoditi tri puta na tjedan tijekom šest tjedana.


Nakon završetka ispitivanja, zaključili su da su žene koje su se 20 sekunda žustro penjale stepenicama, da bi zatim dvije minute nakon toga odmarale i onda to ponovile još tri puta, imale najbrži napredak. Shvatili ste - kraće razdoblje vježbate žustro i brzo, a onda malo odmorite. 


Dobra vijest je da je taj napredak zabilježen i kad se ovaj trening izvodi deset minuta tri puta na tjedan, a ne svaki dan. Čini li vam se da vrijedi ovo isprobati? Nama svakako da. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI