Hrvatski član Predsjedništva BiH poručio

Čović: Ako dođe do preglasavanja, ova institucija neće više funkcionirati

Front 01.03.17, 20:52h

Čović: Ako dođe do preglasavanja, ova institucija neće više funkcionirati
Nije zagovornik preglasavanja u Predsjedništvu jer je mišljenja da ako se jednom dogodi slučaj preglasavanja, ova institucija neće više funkcionirati, zbog čega će pokušati usaglasiti zajedničke stavove

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović smatra da ako se za 25 godina od izglasavanja nezavisnosti nije uspjelo u BiH dogovoriti oko zajedničkih praznika teško će se to desiti uskoro.

 

Tako je odgovorio na novinarsko pitanje o tome kada će se praznici slaviti na cijeloj teritoriji BiH budući da se 1. mart, Dan nezavisnosti BiH kao ni 25. novembar, Dan državnosti BiH ne slavi na teritoriji Republike Srpske, entitetu koji ne priznaje ove datume.

 

- No, jedni druge moramo početi uvažavati i s mnogo više hrabrosti početi pružati ruku pomirenja što je moguće već danas i onda bismo imali čemu se nadati, ali ovako će nam prolaziti datumi, a mi ćemo se samo na sličan način izvlačiti iz odgovora kada će to biti uopće moguće - pojasnio je Čović.

 

Međutim, za njega nema druge nego vjerovati da se zajednički može učiniti mnogo više, najavljujući da će i dalje činiti sve da vrati povjerenje među predstavnicima konstitutivnih naroda i drugih građana BiH, jer će se tako dati šansa da se usvoji zakon o državnim praznicima.

 

Osvrnuo se na sastanak koji je za sutra zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i potvrdio da se radi o konzultacijama tri člana Predsjedništva u vezi s komunikacijom s Međunarodnim sudom u Haagu, ali nije htio govoriti o tome kako će odgovoriti ovoj instituciji.

 

Nije zagovornik preglasavanja u Predsjedništvu jer je mišljenja da ako se jednom dogodi slučaj preglasavanja, ova institucija neće više funkcionirati, zbog čega će pokušati usaglasiti zajedničke stavove.

 

Što se tiče međustranačkih razgovora, potvrdio je da je HDZ uputio inicijative strankama izražavajući nadu da će se već početkom sljedeće sedmice organizirati sastanak s predstavnicima Stranke demokratske akcije (SDA), a potom i sa Savezom za bolju budućnost (SBB) BiH.

 

Dodao je i da je usmene razgovore obavio s predsjednicima obiju stranaka, jer za njega nema druge mogućnosti nego ubrzano razgovarati o svim važnim stvarima.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI