Foto / Obilježen Prvi mart

Svečani prijem u zgradi Predsjedništva: Zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom i osvetom!

Front 01.03.17, 19:25h

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Denis Zvizdić uznemirio stranku: Postoji li tajni dogovor SDA i SBB da za Predsjedništvo BiH kandiduju žene?!

Koliko u tome ima istine, te šta o ovim navodima, ali i izjavama Denisa Zvizd...

Moguće je da će i EU Dodika staviti na crnu listu! Sankcije bi mogle poremetiti njegovu kandidaturu za Predsjedništvo BiH!

Aćimović u saopćenju za javnost navodi da je sadašnje aktiviranje priče o uvo...

U Predsjedništvu BiH okončan sastanak s delegacijom Islamske zajednice: Pročitajte šta je usvojeno u 10 zaključaka

Razmatrani su sveukupna situacija i odnosi u Bosni i Hercegovini i regionu

Kako će SDA birati kandidata za Predsjedništvo BiH: Njih 350 tajno će glasati 26. maja, ova imena se izdvajaju

Da li će biti jedno ime manje ili više, to će zavisiti i od kandidata koji su...

GS potvrdio: Slažemo se sa prijedlogom SDP-a! Spremni smo na zajedničkog kandidata za Predsjedništvo!

Pozivamo i Našu stranku da se otvoreno izjasni o zajedničkom nastupu i zabora...

Bakir Izetbegović o kandidatu SDA za Predsjedništvo BiH: Pomalo sam ga kočio, ali... Kome lider daje najviše šansi?

- Pomalo sam ga kočio da vodi politiku koja privlači pažnju zato što je morao...

Nisam pretjerano sretan zbog odluke da idem u tu kandidaturu - zbog privatnih problema, ali i tenzija...

Ovome se treba suprotstaviti i suprotstavljaš se svim onim metodama koje imaš...

Hoće li i glumac Enis Bešlagić u trku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH?!

Ovo je čovjek koji može voditi naš narod u Sarajevu, u Banjoj Luci, u Mostaru...

U Tuzli pala odluka: Da li je ovo najbolji kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred SDP-a?!

Mi smo spremniji nego ikad da pokrenemo procese u ovoj zemlji, zato pozivamo ...

Čović povodom Dana nezavisnosti: BiH je domovina svih nas

Čović je dodao da put pomirenja i izgradnje BiH u skladu sa evropskim vrijedn...

24 SATA

Mirjana Hrga: Diskriminirana sam jer se izjasnila Hrvaticom i katolkinjom; Suprug: Propitivala se mrzi li Srbe i ljude druge vjere...

Odobreni krediti ukupne vrijednosti 150 miliona eura za autoceste u BiH

Potvrđena optužnica protiv komandanta Armije RBiH Nehrua Ganića

'Budućnost i cjelovitost BiH je najneizvjesnija dosad, a njena podjela na tri etničke cjeline sigurnija nego ikada'

Prijemu su večeras prisustvovali predstavnici državne, federalne, kantonalne i lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici diplomatskog kora, vjerski dužnosnici i predstavnici kulturnog života u BiH

 

 

Bosna i Hercegovina nije apstraktna ideja, nju čini društveno tkivo grupacije koje u njoj stoljećima žive - kazao je večeras član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović obraćajući se brojnim gostima okupljenim na svečanom prijemu u zgradi državnog predsjedništva organiziranom povodom 1. marta - Dana nezavisnosti BiH.

 

- Veličati i slaviti BiH znači veličati i slaviti njezine narode, zajedništvo ali i sve ono što je određuje i definira. Interes bilo kojeg naroda nije iznad interesa BiH kao zbira interesa svih njenih naroda. Naša domovina danas je talac pitanja čija je BiH, koji njeni dijelovi kome više pripadaju, ko je ravnopravniji, temeljniji, pozvaniji, važniji - istaknuo je Čović.

 

Na dan kada se slavi 25 godina od referendumskog opredjeljenja građana da žive u nezavisnoj državi, Čović je pozvao sve partnere u vlasti da naprave iskorak kroz izmjene izbornog zakona, ali i da se odgovornije shvati uloga u izgradnji zdravijeg društvenog i političkog ambijenta.

 

Potrebno je još snažnije se pokrenuti na jačanju svega što veže ljude u BiH, urediti odnose, ukloniti napetosti, dodajući da niko ne treba osjećati nesigurnost ili suvišnost u ovoj zemlji.

 

- Ako u vremenima izazova uspijemo održati dijalog na tragu općeg konsenzusa o evropskoj budućnosti BiH i njenog pluralnog višenacionalnog i višekulturnog karaktera, doći ćemo do faze održivosti koja će podrazumijevati sposobnost da se upravlja ovom zemlji - stav je Čovića.

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je značaj ovog datuma jer je punih četvrt vijeka otkako su građani Bosne i Hercegovine uzeli sudbinu u vlastite ruke, od dana kad je 64 posto glasalo ZA suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

 

- Naše hiljadugodišnje historijsko iskustvo je dvojako. U prošlosti smo ulaskom tuđih vojski bili uvlačeni u teške i krvave sukobe. Ali naša baština su također i dugi i plodni periodi mira i razvoja, periodi u kojima smo iz svoje raznolikosti crpili snagu, te kroz zajedničke napore napredovali na svim poljima - istaknuo je Izetbegović.

 

Dodao je da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati na ovim prostorima živjeli izmiješani vjekovima i nastavit će tako živjeti i u vjekovima koji dolaze, ali taj zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom i osvetom, ne može biti ni građen na lažima i obmanama, on mora biti zasnovan na prihvatanju istine, ma kako gorka i teška ona bila.

 

- Propusti da se ponište posljedice neopisivih zločina koji su pokidali naše društvo, da se o njima kaže puna istina, zasigurno bi došli kao nagrada onima koji su ih počinili, te bismo istovremeno poslali opasnu poruku - da se takvi zločini u konačnici isplate - stav je Izetbegovića.

 

Kazao je da je zbog takvih propusta, koji prijete da naruše pozitivne procese u BiH, da je prije nekoliko dana dignut glas da bi se upozorilo na njihovu štetnost, zbog obaveze da se izrazi poštovanje hiljadama onih koji su preživjeli strahote genocida, i koji danas žive s trajnim naslijeđem tragedije.

 

- Ali smo podigli glas i u ime hiljada srpskih građana u Bosni i Hercegovini koji nisu počinili zločine i koji su spremni da se suoče s užasnim naslijeđem koje nepravedno pritišće i optužuje cijeli jedan narod. Istina i pravda smetaju samo onima čija savjest nije čista - naglasio je.

 

Zato je odbacio tvrdnju da podnošenje zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije Međunarodnom sudu u Haagu produbljuje podjele u našem društvu i da može imati negativne posljedice po stabilnost u BiH.

 

Izrazio je uvjerenje da je potpuna integracija BiH u Evropsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta, to je kaže, najefikasnije sredstvo za pozitivnu transformaciju BiH.

 

Prijemu su večeras prisustvovali predstavnici državne, federalne, kantonalne i lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici diplomatskog kora, vjerski dužnosnici i predstavnici kulturnog života u BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI