Foto / Obilježen Prvi mart

Svečani prijem u zgradi Predsjedništva: Zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom i osvetom!

Front 01.03.17, 19:25h

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

Jednoglasna odluka HDZ-a: Dragan Čović kandidat za člana Predsjedništva BiH

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH na današnjoj sjednici Predsjedništva...

Muhamed Filipović analizira: Da li je Fahrudin Radončić najkompletnija ličnost među Bošnjacima za člana Predsjedništva BiH?

- Niko ne može reći da Radončić nije formulirao strategiju razvoja koja bi do...

Zašto je Denis Bećirović za kratko vrijeme dobio široku društvenu podršku?!?

Bećirović je najavio da će u Predsjedništvu raditi samo ono što je normalno u...

Ipak žena u utrci za člana Predsjedništva BiH: Dijana Zelenika kandidat ispred HDZ 1990?

Ona je i predsjednica Gradskog odbora HDZ-a 1990 Mostar, javnosti je poznata ...

Od tinejdžerskih dana u politici, godinama u vrhu SDP-a: Ko je Denis Bećirović, 43-godišnji kandidat za Predsjedništvo BiH?

Član je SDP-a postao je sa samo 16 godina i od tada je imao zavidnu političku...

Završen referendum u SDP-u: Da li je Denis Bećirović kandidat za Predsjedništvo BiH?

Magazinović je rekao da će sutra u Sarajevu biti održana Konvencija SDP-a na ...

Sa SDA možemo puno, bez SDA možemo doći u probleme: Šta je Šefik Džaferović poručio u pobjedničkom govoru...

Uz Božiju pomoć i uz snažnu podršku SDA, mi ćemo uspjeti i mi ćemo biti pobje...

Pala odluka: Šefik Džaferović nadjačao Sakiba Softića i kandidat je SDA za Predsjedništvo BiH!

Delegati su na konvenciji birali između Šefika Džaferovića, zamjenika predsje...

Safet ili Šefik? Ili se sprema iznenađenje... Ko će ispred SDA biti kandidat za člana Predsjedništva BiH?

Iz SDA su ranije pojasnili da postoji mogućnost da na samoj Konvenciji bude p...

Šta ako Sebija pobijedi: Je li nastavak vladavine dinastije Izetbegović definitivni kraj za SDA?

Izetbegovići su vratili Bošnjake iz modernog doba u neku vrstu feudalizma. Je...

24 SATA

Tajna Titove ljubavnice koja je sijala strah u Jugoslaviji: Bila je skoro 30 godina mlađa od njega i ovako je izgledala...

Još ništa nije sigurno, ali Meksiko je na pragu osmine finala: Nakon Njemačke, savladana i Južna Koreja sa 2:0

Znate li priču o čuvenoj Suljaginoj kćeri i Smail-begu Džiniću: Imala je devet ašika, ali kada se pojavio on...

Čak četiri zlata za 'injekciju bez vidljive igle', ali to nije sve... Nikad više priznanja za bh. inovatore

Prijemu su večeras prisustvovali predstavnici državne, federalne, kantonalne i lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici diplomatskog kora, vjerski dužnosnici i predstavnici kulturnog života u BiH

 

 

Bosna i Hercegovina nije apstraktna ideja, nju čini društveno tkivo grupacije koje u njoj stoljećima žive - kazao je večeras član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović obraćajući se brojnim gostima okupljenim na svečanom prijemu u zgradi državnog predsjedništva organiziranom povodom 1. marta - Dana nezavisnosti BiH.

 

- Veličati i slaviti BiH znači veličati i slaviti njezine narode, zajedništvo ali i sve ono što je određuje i definira. Interes bilo kojeg naroda nije iznad interesa BiH kao zbira interesa svih njenih naroda. Naša domovina danas je talac pitanja čija je BiH, koji njeni dijelovi kome više pripadaju, ko je ravnopravniji, temeljniji, pozvaniji, važniji - istaknuo je Čović.

 

Na dan kada se slavi 25 godina od referendumskog opredjeljenja građana da žive u nezavisnoj državi, Čović je pozvao sve partnere u vlasti da naprave iskorak kroz izmjene izbornog zakona, ali i da se odgovornije shvati uloga u izgradnji zdravijeg društvenog i političkog ambijenta.

 

Potrebno je još snažnije se pokrenuti na jačanju svega što veže ljude u BiH, urediti odnose, ukloniti napetosti, dodajući da niko ne treba osjećati nesigurnost ili suvišnost u ovoj zemlji.

 

- Ako u vremenima izazova uspijemo održati dijalog na tragu općeg konsenzusa o evropskoj budućnosti BiH i njenog pluralnog višenacionalnog i višekulturnog karaktera, doći ćemo do faze održivosti koja će podrazumijevati sposobnost da se upravlja ovom zemlji - stav je Čovića.

 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je značaj ovog datuma jer je punih četvrt vijeka otkako su građani Bosne i Hercegovine uzeli sudbinu u vlastite ruke, od dana kad je 64 posto glasalo ZA suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana i naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive.

 

- Naše hiljadugodišnje historijsko iskustvo je dvojako. U prošlosti smo ulaskom tuđih vojski bili uvlačeni u teške i krvave sukobe. Ali naša baština su također i dugi i plodni periodi mira i razvoja, periodi u kojima smo iz svoje raznolikosti crpili snagu, te kroz zajedničke napore napredovali na svim poljima - istaknuo je Izetbegović.

 

Dodao je da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati na ovim prostorima živjeli izmiješani vjekovima i nastavit će tako živjeti i u vjekovima koji dolaze, ali taj zajednički život ne smije biti zatrovan mržnjom i osvetom, ne može biti ni građen na lažima i obmanama, on mora biti zasnovan na prihvatanju istine, ma kako gorka i teška ona bila.

 

- Propusti da se ponište posljedice neopisivih zločina koji su pokidali naše društvo, da se o njima kaže puna istina, zasigurno bi došli kao nagrada onima koji su ih počinili, te bismo istovremeno poslali opasnu poruku - da se takvi zločini u konačnici isplate - stav je Izetbegovića.

 

Kazao je da je zbog takvih propusta, koji prijete da naruše pozitivne procese u BiH, da je prije nekoliko dana dignut glas da bi se upozorilo na njihovu štetnost, zbog obaveze da se izrazi poštovanje hiljadama onih koji su preživjeli strahote genocida, i koji danas žive s trajnim naslijeđem tragedije.

 

- Ali smo podigli glas i u ime hiljada srpskih građana u Bosni i Hercegovini koji nisu počinili zločine i koji su spremni da se suoče s užasnim naslijeđem koje nepravedno pritišće i optužuje cijeli jedan narod. Istina i pravda smetaju samo onima čija savjest nije čista - naglasio je.

 

Zato je odbacio tvrdnju da podnošenje zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije Međunarodnom sudu u Haagu produbljuje podjele u našem društvu i da može imati negativne posljedice po stabilnost u BiH.

 

Izrazio je uvjerenje da je potpuna integracija BiH u Evropsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta, to je kaže, najefikasnije sredstvo za pozitivnu transformaciju BiH.

 

Prijemu su večeras prisustvovali predstavnici državne, federalne, kantonalne i lokalne izvršne i zakonodavne vlasti, predstavnici diplomatskog kora, vjerski dužnosnici i predstavnici kulturnog života u BiH.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI