FOTO/ Odana počast borcima za nezavisnu BiH

Vrijeme je da se oslanjamo čovjek na čovjeka, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost

Hronika 01.03.17, 12:04h

Vrijeme je da se oslanjamo čovjek na čovjeka, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost
Delegacije na svim nivoima vlasti u BiH položile su cvijeće i odale počast šehidima i poginulim borcima na mezarju Kovači i spomen-obilježjima Vječna vatra i ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

 

Foto: Fena, Almir Razić

 

- Ovo je dan kada je BiH nakon dugo vremena postala članica državne zajednice i  subjekt međunarodnog prava. Dvije trećine građana 1. marta kazali su DA suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini i kazali NE velikodržavnim projektima Srbije, odnosno DA slobodi i NE ropstvu - izjavio je Feni predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović.

 

Uime premijera Federacije BiH i Vlade FBiH federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević čestitao je 1.mart svim građanima, članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, saborcima Oružanih snaga BiH i svima koji su branili i odbranili BiH.

 

- Osnovno opredjeljenje te borbe bilo je za cjelovitu, demokratsku i slobodnu državu ravnopravnih građana zasnovanu na potpunim slobodama njenih građana - istakao je Bukvarević.

 

Nakon 25 godina od referenduma ocijenio je da je najvažnije da se sačuva Bosna i Hercegovina, čije se unutrašnje uređenje kroz historiju mijenjalo.  

 

- Vjerujemo da ćemo ići u pravcu onakve države - uređene i slobodne za kakvu su se opredijelili i svi građani koji su glasali za nezavisnu, slobodnu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu. Došlo je vrijeme da se iz dana u dan oslanjamo čovjek na čovjeka bez obzira na nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost  - kazao je Bukvarević.

 

Nakon odavanja počasti šehidima i poginulim borcima gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u izjavi za Fenu naglasio je da je odluka građana da BiH bude nezavisna, suverena i demokratska država ravnopravnih građana i naroda dobila „međunarodno priznanje, a naša zastava danas predstavlja našu domovinu u svim svjetskim institucijama“.

 

- To je bio važan prvi korak ka onome što želimo postati, a to je Bosna i Hercegovina punopravna članica Evropske unije. Naša generacija će završiti posao i napraviti taj drugi korak – poručio je Skaka, čestitajući građanima Dan nezavisnosti BiH.  

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI