25 GODINA NEZAVISNOSTI BIH

Mladen Ivanić danas: Znalo se da će doći do rata! Znao sam da 1992. to sa referendumom nije dobro!

Front 01.03.17, 08:36h

Mladen Ivanić danas: Znalo se da će doći do rata! Znao sam da 1992. to sa referendumom nije dobro!
Ivanić nema nijedne riječi hvale za ljude koji su 1992. godine vodili politiku BiH i optužuje ih da su se dodvoravali političkom ambijentu koji su sami stvorili


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić rekao je za BHRT da 1992. godine nije učestvovao na referendumu o nezavisnosti jer ga nije smatrao načinom na koji se stvari u državi mogu rješavati i jer je, kako kaže, znao da će dovesti do sukoba.


- Znalo se da će doći do rata! Ja sam bio istinski zabrinut i zato sam svjesno odlučio da ne budem politički aktivan nakon funkcije člana Predsjedništva Socijalističke Republike BiH (funkcija okončana 1991. Godine, op.a.) i povukao se na Univerzitet. Ko je imao iole znanja, vidio je da to sa referendumom nije dobro. Ja sam to doživljavao kao događaj koji je dodatno produbljivao ionako prisutne razlike u Bosni i Hercegovini i stavio „tačku na I“ na te podjele koje su onda dovele i do rata i do tragičnog sukoba, kako ga je Dejtonski sporazum nazvao, govori Mladen Ivanić.


Danas predsjedavajući Predsjedništva BiH, a u vrijeme referenduma profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu dobro se, kako kaže, sjeća svog raspoloženja u vrijeme kada je dogovaran i proveden referendum o nezavisnosti BiH.


- Ja sam tada, narodski da kažem, molio Boga da dovedem mandat do kraja, da ne bude mrtvih glava u mom mandatu. I uspjeli smo u tome, tadašnji saziv Predsjedništva. Nakon toga otišle su stvari u potpuno drugom pravcu. Vidjelo se da su isključive politike na sceni, vidjelo se da tu postoje tri različite koncepcije, vizije i za mene je referendum bio vrhunac jedne političke koncepcije koja je sudbinu vidjela u raspadu Jugoslavije i nekom osamostaljenju BiH, što je bilo potpuno suprotno poimanju koje su Srbi u to doba imali.


Ivanić nema nijedne riječi hvale za ljude koji su 1992. godine vodili politiku BiH i optužuje ih da su se dodvoravali političkom ambijentu koji su sami stvorili.


- Ja mislim da je narod uoči rata izabrao ljude koji nisu znali šta je politika, ljude koji su bili u ta doba poprilično avanturisti. Na svim stranama! Bili su to avanturisti koji su se dodvoravali političkom ambijentu koji su tog trenutka imali i ustvari, više su bili kao neki portparoli ambijenta koji su imali nego ljudi kojima upravljaju. Hrabrili su svaki svoje da će sve biti uredu, a u suštini, iole neutralan posmatrač je znao, morao da zna, da to vuče ka sukobu i ka ratu i ka mrtvima. Mislim da je ključni problem bio neadekvatna politička elita u to doba, rekao je Mladen Ivanić za BHRT.


Izlaz iz sadašnje krize u državi Ivanić vidi u dogovoru „svih strana“, a upitan na koji način je kriza mogla biti riješena 1992. godine, a da bude izbjegnut rat, kaže kako je tada rješenje trebalo tražiti u formiranju posebnih teritorija za tri konstitutivna naroda u BiH, odnosno nacionalnih entiteta.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI