obraćanje sa sjednice nsrs-a

Ivanić: Revizija presude će 'pasti' jer je sud u Hagu...

Front 27.02.17, 15:38h

Ivanić: Revizija presude će 'pasti' jer je sud u Hagu...
Istakao je da je podnošenjem zahtjeva za reviziju na način kako je to urađeno, došlo do paralelizma u institucijama koji ruše dejtonsku BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić tvrdi da je uvjeren da će slučaj revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije „formalno pasti na prvom koraku“ i da neće ni doći u Međunarodni sud pravde u Haagu.

 

-Ali će u BiH ostati negativne političke posljedice, koje se ne mogu zanemariti i traže jasan odgovor i Narodne skupštine RS-a, rekao je Ivanić u obraćanju poslanicima koji razmatraju pitanje revizije presude.

 

Da će revizija „pasti“ obrazložio je činjenicom da je Sud u Haagu uputio pisma trojici članova Predsjedništva BiH, te da tih pisama ne bi bilo da je sve uredu sa zahtjevom.

 

Istakao je da je podnošenjem zahtjeva za reviziju na način kako je to urađeno, došlo do paralelizma u institucijama koji ruše dejtonsku BiH.

 

-U zadnjih 15 dana postalo je jasno da je Bakir Izetbegović odlučio da potpuno zaobiđe Predsjedništvo BiH - rekao je Ivanić te dodao da je odluka o zahtjevu za reviziju presude donesena na „neformalnom sastanku bošnjačkih političara u Vijećnici u Sarajevu“.

 

Ivanić je podsjetio da je u julu 2015. došao do saznanja da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović preuzeo određene radnje i aktivnsti s ciljem da se ponovo pokrene revizija presuda Međunarodnog suda pravde.

 

Podsjetio je i koje je radnje preduzeo da to ospori, te da je ranije uputio pismo Međunarodnom sudu pravde u Haagu, kako bi preduprijedio moguće zloupotrebe, te da se pokazalo da je bio u pravu.

 

Ističući da je Izetbegović nedavno napustio sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj je tražio da se izjasne o reviziji što znači, kaže, da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o reviziji.

 

-Predsjedništvo BiH se nalazi u blokadi, ali je nije napravio niko iz RS-a, već Izetbegović, a u cijelom slučaju revizije, institucije BiH ruši postojanje paralelne bošnjačke strukture koju je formirao i vodi Izetbegović – rekao je Ivanić.

 

Uputiće, dodao je i novo pismo Sudu u Hagu, posredstvom izaslanika, ministra vanjskih poslova BiH, a u kojem će navesti da su svi njegovi pokušaji institucionalnog djelovanja propali i da je Sud dobio privatni zahtjev neformalne grupe ljudi, koja je unutar bh. institucija napravila svoju paralelnu strukturu, koja je etnički čista“.

 

Očekuje da Izetbegović povuče korake za normalan rad Predsjedništva BiH, jer ga je "on uveo u krizu". Od tih poteza, kaže, zavisiće i njegovo dalje ponašanje.

 

Predsjednik RS-a Milorad Dodik prethodno je ustvrdio da se niko ne može predstavljati uime BiH, ako u tome nema saglasnost i Srba.

 

-Mora se naći način kako bi se to nametnulo kao opšti stav i u BiH i kod međunarodne zajednice – rekao je u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a, koja na posebnom zasjedanju razmatra pokretanje revizije presude po tužbi protiv Srbije.

 

Bošnjake je optužio da pokušavaju da nametnu majorizaciju Srba.

 

Predlažući moguće zaključke koje bi entitetski parlament danas trebalo da usvoji, kazao je da bi se putem bh. institucija trebalo da uputi izvinjenje državi Srbiji zbog lažnog optuživanja u reviziji presude.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI