Hrvatski član Predsjedništva BiH otvoreno

Dragan Čović: Ima onih koji misle da je dobro potpaliti vatru u BiH

Front 27.02.17, 08:11h

Dragan Čović: Ima onih koji misle da je dobro potpaliti vatru u BiH
Pokušavamo personalno izlaziti vani i predstavljati svoj osobni, stranački stav i stav svog naroda kao stav BiH, kaže Čović

 

Tenzije se moraju spustiti i nije to pitanje je li neko spreman ili nije i hoće li. To je svačija obaveza. I moja i Bakirova i Mladenova i svih koji su prihvatili da rade u ime BiH i prihvatili da budu u nekoj koaliciji, kaže u otvorenom razgovoru za Avaz.ba hrvatski član Predsjedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović uoči obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

 

- Ako bude dobre volje, mi iz ovog moramo žurno izaći, jer sve češće oko nas ima onih koji misle da je dobro potpaliti vatru u BiH i da to može njima biti korisno. Takav jedan put nas nigdje ne bi doveo - govori Čović.

 

Jer, prema njegovim riječima, "svatko od nas mora preuzeti odgovornost, stati na loptu i početi raditi ono što smo zacrtali kao svoj plan".

 

- Uvjeren sam da će to biti tako. To je moja poruka i Bakiru i Mladenu i svim drugim Bakirima, Mladenima, Draganima... Nema tu pitanja ko će biti prvi ili drugi, pa ni gledanja ko je sve ovo zakuhao. Idemo mi stabilizirati odnose jer mislimo da to trebamo uraditi u narednih tjedan-dva, malo temeljitije pa možda da napravimo i iskorak više. Ovako idemo na ruku onima koji stalno na neki način proizvode krizu i daje za pravo tvrdnjama da ovo ne može funkcionirati - smatra Čović.

 

Neophodno je, veli, vratiti povjerenje.

 

- Postali smo apsolutno međusobno nepovjerljivi. Pokušavamo personalno izlaziti vani i predstavljati svoj osobni, stranački stav i stav svog naroda kao stav BiH. Zato ja nisam htio učestvovati u tome da preglasavanjem na Predsjedništvu BiH donesemo neku odluku, jer bi onda to bio kraj cijele priče - govori dalje lider HDZ-a BiH.

 

Kompletan tekst pročitajte na portalu Avaz.ba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI